Moscova ironizează Parlamentul European după măsurile luate împotriva Rusiei

Autor: Ioana Bojan Postat la 03 iunie 2015 74 afişări

Ministerul rus de Externe nu dramatizează situaţia creată de decizia Parlamentului European de a restricţiona accesul în instituţie al ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov, apreciind că "oricum nu este nimic de făcut acolo", relatează agenţia TASS în pagina electronică.

"Cred că poţi să nu vizitezi acea adunare, pentru că nu este nimic de făcut acolo, cu restricţii sau fără", a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov. "Ţinând cont de sentimentele majorităţii membrilor acestei adunări, orice ar putea spune şi orice decizie ar putea adopta poate fi prevăzut cu uşurinţă", a adăugat el.

Diplomatul a subliniat că, "din păcate, în deciziile legate de Rusia există din ce în ce mai puţină raţiune".

Moscova a repetat în mai multe rânduri în ultimele zile că introducerea unei liste negre cu oficiali europeni care au interdicţie de a intra în Rusia nu este un "capriciu", ci o "măsură legală şi proporţionată în replică la restricţiile inacceptabile privind intrarea unor reprezentanţi ruşi în UE sub pretexte exagerate", a mai spus Riabkov.

Cererile oficialilor europeni vizaţi de interdicţia de intrare în Rusia de a primi explicaţii, precum şi afirmaţiile că aceasta este o măsură ilegală şi încercările de a adopta măsuri de retorsiune arată "mizeria lor politică intelectuală", a adăugat el.

"Acest lucru dovedeşte că oamenii nu văd nimic în jurul lor şi nu pot percepe realitatea aşa cum este. Este regretabil că astfel de oameni sunt implicaţi în procesul de decizie din UE", a mai precizat Riabkov.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a informat marţi că PE restricţionează accesul liber în instituţie al ambasadorului rus şi al altui diplomat şi suspendă participarea la Comisia de cooperare parlamentară UE-Rusia, după ce Moscova a întocmit o listă neagră cu oficiali europeni.

"În urma publicării unei liste negre cu oficiali şi politicieni europeni, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astăzi pe ambasadorul rus la UE că, în condiţiile în care autorităţile ruse nu au reuşit să asigure transparenţa deciziilor lor, în conformitate cu legislaţia internaţională şi obligaţiile legale, şi nici să acorde persoanelor vizate dreptul la apărare sau apel, el consideră că este justificat să ia măsurile adecvate în replică", informează un comunicat al PE.

Prin urmare, în aşteptarea anulării listei negre, Parlamentul European va restricţiona accesul liber în instituţie al ambasadorului rus şi al altui diplomat şi va evalua cererile de acces din partea unor membri ai Dumei şi ai Consiliului Federaţiei (cele două Camere ale Parlamentului rus) de la caz la caz.

De asemenea, PE suspendă participarea la Comisia de cooperare parlamentară UE-Rusia.

Mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele a 89 de politicieni din 17 state UE cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Pe listă, primită şi de Ambasada României la Moscova, se află cinci cetăţeni români: Iulian Chifu, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, şi Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Forţelor Navale Române.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, şi Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
PE,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/moscova-ironizeaza-parlamentul-european-dupa-masurile-luate-impotriva-rusiei-14393889
14393889
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.