Mişcarea germană Pegida vrea să profite de atentatele de la Paris pentru a-şi atrage susţinători

Autor: Iuliana Enache Postat la 12 ianuarie 2015 57 afişări

Mişcarea germană antiislam Pegida, din ce în ce mai contestată de susţinătorii unei societăţi deschise şi tolerante, speră să profite de atentatele din Franţa pentru a-şi spori numărul de participanţi la defilarea de luni de la Dresda (est), relatează AFP.

Începând din octombrie, Pegida (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului) se mobilizează în fiecare luni împotriva islamului şi a solicitanţilor de azil. Aceasta are un succes tot mai mare: 500 de persoane la primul marş din 20 octombrie, faţă de 10.000 la începutul lui decembrie şi 18.000 săptămâna trecută.

Luni seara, la cea de-a 12-a manifestaţie în capitala Saxoniei, organizatorii au cerut să li se aducă un omagiu "victimelor terorismului de la Paris", invitându-şi susţinătorii să poarte o banderolă neagră în semn de doliu.

În cursul reuniunii va fi păstrat un minut de reculegere. Aceasta va începe ca în fiecare luni, la ora locală 18.30 (19.30 ora României).

După atacurile soldate cu 12 morţi în redacţia Charlie Hebdo, Pegida nu a întârziat să reacţioneze: "islamiştii, împotriva cărora Pegida avertizează de peste 12 săptămâni, au arătat astăzi în Franţa că pur şi simplu sunt incompatibili cu democraţia", scria miercuri mişcarea pe pagina sa de Facebook, la câteva ore după atac.

Incendiul criminal, comis în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Hamburger Morgenpost, un cotidian din Hamburg (nord), care a publicat caricaturile Charlie Hebdo, ar putea să dea apă la moară Pegida, chiar dacă legătura cu atentatele de la Paris nu fusese încă stabilită duminică seara.

Luni seara, "este foarte probabil ca pragul de 20.000 de manifestanţi să fie depăşit", a apreciat Werner Patzelt, profesor de Ştiinţe politice la Universitatea Tehnică din Dresda. "Atentatul de la Paris are, fără cea mai mică îndoială, impact asupra Dresdei: el va conferi mişcării Pegida şi mai multă influenţă".

În alte zone din Germania, "patrioţii europeni" s-au organizat în mişcări similare la Bonn (Bogida) sau la Berlin (Bergida). Luni seara, la Leipzig va avea loc prima manifestaţie pro-Pegida.

În 1989, "manifestaţiile de luni" au cutremurat Zidul Berlinului. După "25 de ani, la Dresda, Pegida a deturnat sloganul istoric "Noi suntem poporul", scandat în prezent de susţinătorii săi.

Mişcarea se răspândeşte în Europa: la Viena, un prim marş Pegida este prevăzut la sfârşitul lui ianuarie, în timp ce în Suedia şi Norvegia au fost create pagini de Facebook care au 6.000 şi, respectiv, 2.000 de abonaţi.

Contestatarii mişcării rămân însă net mai numeroşi în Germania, unde mai multe contramanifestaţii au atras mult mai multe persoane.

Astfel, sâmbătă la Dresda, circa 35.000 de persoane au defilat pentru a apăra o societate deschisă şi tolerantă. Luni seara, ei vor ieşi din nou în stradă. La Berlin, simpatizanţii grupării NoBergida NoRacism vor face acelaşi lucru în cursul serii.

Duminică, ministrul social-democrat al Justiţiei, Heiko Maas, a cerut mişcării Pegida să renunţe la manifestaţiile de luni, considerând că nu are dreptul să "exploateze" atacurile de la Paris.

După aceste atentate, mai multe organizaţii musulmane au făcut apel la un marş al tăcerii, marţi, la Berlin.

Luni, cancelarul Angela Merkel, care a fost foarte critică faţă de Pegida, îl va primi pentru prima dată pe omologul său turc Ahmet Davutoglu.

Potrivit presei turce, el ar urma să îi ceară lui Merkel acţiuni concrete împotriva atitudinilor antimusulmane în Germania unde, potrivit unui studiu recent, 57 la sută dintre persoane văd islamul ca pe o "ameninţare".

Ţară cu 81 de milioane de locuitori, Germania numără aproximativ trei milioane de persoane de origine turcă. Ele formează majoritatea comunităţii musulmane din Germania, formată din aproximativ patru milioane de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
ISLAM,
PEGIDA
/actualitate/miscarea-germana-pegida-vrea-sa-profite-de-atentatele-de-la-paris-pentru-a-si-atrage-sustinatori-13761112
13761112
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.