Mişcarea conservatoare Tea Party ar putea deveni al treilea partid pe scena politică americană

Autor: Iuliana Enache Postat la 09 martie 2015 39 afişări

Haosul politic din primele două luni de activitate a noului Congres american, instalat în pofida faptului că republicanii controlează ambele camere, ar putea semnala faptul că mişcarea conservatoare Tea Party se metamorfozează într-un al treilea partid, relatează Associated Press.

Recent, un grup de republicani din cadrul Tea Party l-a forţat pe preşedintele Camerei reprezentanţilor John Boehner să apeleze la democraţi pentru a putea trece un proiect de lege privind finanţarea Departamentului pentru Securitate Internă, aflat în dificultate în timp ce Statele Unite încearcă să contracareze gruparea Stat Islamic.

Disputa privind finanţarea Departamentului pentru Securitate Internă a fost generată de 52 de republicani care au refuzat să aprobe măsura dacă aceasta nu include o secţiune care să anuleze acţiunea executivă a preşedintelui Barack Obama care a permis eliminarea temporară a ameninţării cu deportarea a milioane de persoane aflate ilegal în Statele Unite.

În timp ce republicanii controlează Camera Reprezentanţilor cu 245 la 188 de mandate - cea mai mare majoritate din ultimii 70 de ani -, Boehner a fost nevoit în cele din urmă să se bazeze pe democraţi în votul cheie privind finanţarea departamentului. Aceasta reprezintă o problemă uriaşă pentru Boehner personal şi pentru republicani în sens mai larg.

Congresmenul republican Tim Huelskamp din Camera Reprezentanţilor, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Boehner, a declarat că se anunţă o luptă dură între republicanii consacraţi şi "bazele conservatoare". "A început războiul", a afirmat el.

Robin Lauermann, analist politic la Messiah College, crede că "războiul" de care vorbeşte Huelskamp va conduce în cele din urmă la o separare făţişă între republicanii din Tea Party şi colegii lor. "Cred că va continua până la eroarea fatată, o decizie fatală luată care produce o catastrofă sau o decizie fatală care nu este luată", afirmă Lauermann.

Acest lucru se poate întâmpla în legătură cu reforma lui Obama privind sănătatea, susţine ea, în timp ce Curtea Supremă de Justiţie se pregăteşte să ia o decizie în acest an cu privire la constituţionalitatea unei părţi a legii.

James Riddlesperger, analist politic la Universitatea Creştină din Texas, susţine că Tea Party este aripa de extremă dreapta a unui partid republican care realizează că trebuie să "acopere prăpastia ce îl desparte de democraţi în unele privinţe" pentru ca administraţia să funcţioneze cât de cât normal. Acest lucru s-a întâmplat cu Boehner atunci când Camera a votat în cele din urmă finanţarea Departamentului pentru Securitate Internă fără anularea tacticilor privind imigraţia ale lui Obama.

Realitatea va lăsa Tea Party mult mai izolată, în timp ce republicanii privesc înainte către alegerile prezidenţiale din 2016. "Una este să obţii nominalizarea republicană la preşedinţie, alta să câştigi alegerile naţionale", a afirmat Riddlesperger. "Sunt persoane care susţin că Jeb Bush este principalul candidat dar, deşi ce acest lucru ar putea fi adevărat, Jeb Bush nu este candidatul care să placă Tea Party".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
POLITICĂ,
/actualitate/miscarea-conservatoare-tea-party-ar-putea-deveni-al-treilea-partid-pe-scena-politica-americana-13956492
13956492
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.