Ministrul ucrainean al Justiţiei ameninţă cu instaurarea stării de urgenţă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 27 ianuarie 2014 45 afişări

Ministrul ucrainean al Justiţiei Olena Lucaci i-a ameninţat luni pe manifestanţii care au ocupat sediul ministerului pe care îl conduce, aflat în centrul Kievului, că va cere instaurarea stării de urgenţă.

Lucaci, care participă la negocierile dintre opoziţie şi preşedintele Viktor Ianukovici, a declarat pentru televiziunea ucraineană că va cere ca negocierile să fie întrerupte în cazul în care clădirea nu este eliberată.

Zeci de manifestanţi radicali au invadat duminică seara sediul ministerului, fără să li se opună rezistenţă. Ei au construit imediat după aceea o baridacă în jurul clădirii, din saci de zăpadă şi gunoaie, potrivit unui jurnalist AFP.

"Voi fi obligată să-i cer preşedintelui ucrainean să oprească discuţiile, dacă clădirea nu este eliberată imediat şi dacă negociatorilor nu li se dă o şansă să găsească o soluţie paşnică la conflict", a spus Lucaci.

Ea a declarat, de asemenea, că va cere Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională "să discute despre intaurarea stării de urgenţă".

Activişti radicali au spart ferestrele clădirii.

Lucaci a declarat că aceştia au provocat o inundaţie în interior, în contextul unor temperaturi glaciale, sediul transformându-se într-un "adevărat pationoar".

Potrivit agenţiei Interfax-Ukraine, fostul boxer şi lider al opoziţiei Vitali Kliciko, care participă la negocieri cu Ianukovici, a fost la faţa locului în noaptea de duminică spre luni şi le-a cerut protestatarilor să plece, însă fără rezultat.

Poliţia a lansat o anchetă penală.

Opoziţia este mobilizată în centrul Kievului, după refuzul preşedintelui, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord de liber-schimb cu UE, preferând o apropiere de Moscova.

Mişcarea de contestare s-a radicalizat în mod brusc săptămâna trecută, când s-au înregistrat adevărate scene de gherilă urbană care s-au soldat cu cel puţin trei morţi la Kiev şi extinzându-se, de asemenea, în ţară.

Pentru a pune capăt crizei, Ianukovici a propus o serie de concesii opoziţiei, inclusiv revizuirea Constituţiei şi intrarea opoziţiei în Guvern, însă liderii opoziţiei au reacţionat cu neîncredere şi şi-au exprimat hotărârea să continue "lupta" până la obţinerea organizării unui scrutin prezidenţial anticipat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
JUSTIŢIE,
MANIFESTAŢII
/actualitate/ministrul-ucrainean-al-justitiei-ameninta-cu-instaurarea-starii-de-urgenta-11971020
11971020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.