Ministrul Justiţiei Ana Birchall îi cere şefei CSM explicaţii cu privire la modificările propuse la legea ANI

Autor: Departamentul Social Postat la 07 octombrie 2019 68 afişări

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, îi cere preşedintelui CSM, Lia Savonea, să îi comunice „cu celeritate” dacă CSM a primit o sesizare privind modificările propuse legislaţiei ANI şi care a fost temeiul legal şi regulamentar al iniţierii unui astfel de demers.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, i-a transmis o scrisoare preşedintelui CSM, Lia Savonea, prin care îi cere să îi comunice „cu celeritate” dacă Comisia nr. 1 a CSM sau CSM a primit o sesizare privind demersul legislativ ce vizează modificarea legislaţiei ANI şi care a fost temeiul legal al iniţierii acestui demers şi, mai mult, al trimiterii modificărilor către Senat.

„Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul instituţiei în data de 03.10.2019 relativ la gravele dezinformări din mass-media pe marginea unei propuneri legislative iniţiate de Consiliul Superior al Magistraturii şi având în vedere conţinutul comunicatului, vă rog să îmi comunicaţi, cu celeritate, dacă Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizând modificarea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi care a fost temeiul legal şi regulamentar al iniţierii unui astfel de demers, precum şi al trimiterii către Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi a Senatului României a propunerilor formulate de CSM. De asemenea, vă rog Doamnă Preşedinte să îmi transmiteţi, în copie, lucrarea Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios prin care au fost centralizate opiniile instanţelor şi parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010”, i-a scris Ana Birchall, Liei Savonea.

Procurorii CSM arată că au solicitat săptămâna trecută Liei Savonea, şefa Consiliului, toată documentaţia privind propunerea de modificare a legii ANI, inclusiv actele care vizau îngrijorările din spaţiul public, însă nu au primit forma care a ajuns la Comisia juridică a Senatului.

„În data de 04.10.2019 patru membri ai Secţiei au solicitat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii întreaga documentaţie care a stat la baza lucrării având acest obiect, inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice şi al magistraţilor”, informează Secţia pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor CSM, o parte din membrii Secţiei nu a participat la şedinţa Comisiei nr.1 din data de 3 octombrie, când au fost dezbătute modificările, „nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului României”.

În sursa citată se mai menţionează că procurorii CSM vor reveni public pe marginea proiectului, după ce vor avea acces la toate înscrisurile.

Consiliul Suprem al Magistraturii a transmis, joi, că afirmaţiile potrivit cărora propunerile de modificare a legii ANI s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de fundament.

Despre propunerile de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, CSM a precizat că începând cu data de 9 mai 2019 a fost iniţiată o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, după consultarea tuturor instanţelor şi parchetelor.

„Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel. Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanţe şi parchete”, precizează CSM.

Reprezentanţii CSM adaugă faptul că demersurile lor au avut în vedere „nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BIRCHALL,
ANI,
SAVONEA

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.