Ministerul Finanţelor vrea să poată răscumpăra sau preschimba titlurile de stat înainte de scadenţă

Autor: Raluca Ghinea Postat la 20 aprilie 2015 0 afişări

Astfel, ministerul poate profita de oportunităţi pentru a răscumpăra sau preschimba, înainte de scadenţă, titlurile de stat aflate în circulaţie, emise anterior, cu titluri noi, pe termen mediu şi lung.

"Introducerea acestor operaţiuni are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor aferente titlurilor de stat emise de România, atât pe pieţele interne, cât şi pe pieţele externe, acestea înregistrând reduceri semnificative comparativ cu anii anteriori, putând fi înlocuite cu titluri noi, care pot fi emise la condiţiile curente favorabile existente în piaţă", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre pentru modificarea normelor de aplicare specifice.

În cazul operaţiunilor de preschimbare, politica de emisiuni a obligaţiunilor de tip benchmark lichide se coroborează cu politica de reducere a riscului de refinanţare.

Pentru realizarea operaţiunilor de răscumpărare/preschimbare a titlurilor de stat emise pe piaţa externă se are în vedere parcurgerea unor etape similare de selecţie a intermediarilor tranzacţiei, ca şi în cadrul emisiunilor noi de euroobligaţiuni.

În cazul emisiunilor pe piaţa internă se va aplica procedurii de licitaţie la care vor participa dealerii primari, prin utilizarea aplicaţiei de licitaţie electronică pentru piaţa primară dezvoltată de BNR sau a unei platforme agreate de Finanţe.

Totodată, de la 1 ianuarie 2016, rambursarea ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea datoriei publice şi rambursarea anticipată se va face din disponibilităţile în valută ale MFP, legal constituite cu această destinaţie şi/sau prin refinanţarea acestora la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data scadenţei.

Sumele utilizate până la 31 decembrie 2015 din împrumuturile în valută cu aceste scopuri se consideră finanţare definitivă la data de 1 ianuarie 2016.

Ca urmare a corelării acestor prevederi, dispar cursul istoric şi diferenţele de curs la rambursarea ratelor de capital.

În acest caz, folosind noul mecanism aferent rambursării ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate în vederea finanţării deficitului bugetar, refinanţării datoriei publice şi rambursării anticipate, contravaloarea în lei a valutei/valutelor cumpărate se asigură prin refinanţare la cursul/cursurile de schimb comunicate de BNR valabile la data scadenţei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FINANŢE,
TITLURI DE STAT,

Citeşte pe comedymall.ro

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/ministerul-finantelor-vrea-sa-poata-rascumpara-sau-preschimba-titlurile-de-stat-inainte-de-scadenta-14129879
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.