Miliarde din cer? Opţiunea „Bani din elicopter” are din ce în ce mai mulţi fani

Postat la 24 martie 2016 236 afişări

Miliarde din cer? Opţiunea „Bani din elicopter” are din ce în ce mai mulţi fani

 După ce peste 600 de reduceri de rate ale dobânzii şi achiziţii de active de 12.000 de miliarde de dolari efectuate de la declanşarea crizei financiare nu au reuşit să mişte rata inflaţiei suficient de mult, băncile centrale ar putea fi nevoite să păşească şi mai adânc într-un teritoriu necunoscut, scrie Bloomberg. Soluţia salvatoare ar putea fi o strategie cunoscută drept „bani din elicopter”, propusă pentru prima dată de laureatul premiului Nobel Milton Friedman. În ultimele două săptămâni, economişti ai Citigroup, HSBC Holdings şi Commerzbank au publicat cu toţii rapoarte destinate investitorilor pe această temă, în timp ce titanul fondurilor de hedging Ray Dalio crede că ideea are potenţial. Oficialii Băncii Centrale Europene discută deja cu privire la ceea ce preşedintele băncii Mario Draghi caracterizează drept „un concept foarte interesant”.

„Nu ştim cu siguranţă dacă «banii din elicopter» va fi următoarea opţiune, dar subiectul este adus din ce în ce mai des adus în discuţie”, afirmă Gabriel Stein, economist la Oxford Economics. „Probabilitatea ca această opţiune să fie implementată sub o anumită formă undeva este destul de ridicată.”

Teoria, niciodată abordată de o economie modernă importantă, priveşte fuzionarea politicilor monetară şi fiscală. Guvernele în criză de lichiditate vând titluri de datorie pe termen scurt direct către băncile central locale pentru bani nou tipăriţi care sunt apoi injectaţi direct în economie prin intermediul unor reduceri de taxe sau programe de cheltuieli. Intermediarii obişnuiţi, cum sunt băncile, sunt ocoliţi.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
elicopter,
miliarde,
optiune,
fani,
banci,
reduceri,
achizitii
/actualitate/miliarde-din-cer-optiunea-bani-din-elicopter-are-din-ce-in-ce-mai-multi-fani-15147113
15147113
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.