Membrele trupei Pussy Riot au lansat un serviciu independent de ştiri în Rusia

Autor: Madalina Cerban Postat la 06 septembrie 2014 44 afişări

Membrele trupei Pussy Riot au lansat un serviciu online independent de ştiri, denumit Mediazona, care se va axa pe transmiterea unor informaţii despre instanţele şi sistemul penitenciar din Rusia, dar şi despre aplicarea legii în această ţară.

Site-ul www.zona.media lansat de membrele trupei Pussy Riot, care au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru o "rugăciune-punk" anti-Putin, este editat de jurnalistul rus Sergey Smirnov şi este realizat în limba rusă, potrivit nme.com.

La realizarea acestui serviciu de ştiri, reporterii Mediazona vor colabora cu o organizaţie caritabilă care militează pentru drepturile condamnaţilor, ce a fost înfiinţată de două dintre membrele grupului Pussy Riot - Nadejda Tolokonikova şi Maria Alehina - chiar după eliberarea lor din închisoare.

Vorbind despre această iniţiativă, Nadejda Tolokonikova a spus: "De la eliberarea noastră din închisoare, în urmă cu şase luni, am simţit că presa rusă nu mai este capabilă să acopere ceea ce se întâmplă (în această ţară, n.r.)".

"Din cauza profundei cenzuri venite din partea autorităţilor nu mai există vreun spaţiu în media pentru criticarea politicilor lui Putin şi a abuzurilor asupra drepturilor omului făcute de instanţele ruse. Instanţe, închisori, arestări, condamnări, revolte, cazuri politice penale, infracţiuni privind aplicarea legii - serviciul nostru de ştiri va acoperi toate aceste aspecte", a mai spus Nadejda Tolokonikova.

În iulie, Nadejda Tolokonikova şi Maria Alehina au dat în judecată Guvernul rus pentru perioada de 21 de luni în care au fost încarcerate. Cele două au cerut în instanţă despagubiri de câte 120.000 de euro, la care se adaugă 10.000 de euro cheltuieli de judecată.

În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina - au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o "rugăciune punk", în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Înregistrarea video a acelui moment artistic, difuzată pe internet, a făcut senzaţie, la două săptămâni după alegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidenţial.

Membrele trupei Pussy Riot au declarat că au dorit să denunţe, totodată, "înţelegerea secretă dintre Biserică şi Stat".

Cele trei femei au fost condamnate, pe 17 august 2012, la doi ani de închisoare fiecare, pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă".

Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie 2012, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces, după ce a reuşit să dovedească în instanţă că a fost reţinută de paznicii catedralei înainte de a putea să ia parte la acel concert protestatar.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în octombrie 2012, într-un interviu, că cele două femei "au primit ceea ce au vrut".

Condamnarea membrelor grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise.

Nadejda Tolokonnikova şi Maria Alehina au fost eliberate la sfârşitul lunii decembrie, după 21 de luni de detenţie. În timp ce pedeapsa lor urma să se încheie în martie 2014, cele două femei, ambele mame ale unor copii mici, au fost graţiate în virtutea unei legi aprobate de Parlamentul rus la împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PUSSY RIOT,
MEDIAZONA,
ŞTIRI
/actualitate/membrele-trupei-pussy-riot-au-lansat-un-serviciu-independent-de-stiri-in-rusia-13217669
13217669
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.