Mazăre: Poate nu ar fi trebuit să spun acea înjurătură foarte populară. Văd că s-au inflamat foarte - FOTO

Autor: Otilia Ciocan Postat la 16 septembrie 2014 143 afişări

Radu Mazăre a declarat că poate nu ar fi trebui să spună acea înjurătură "foarte populară" la adresa procurorul DNA, pentru că a văzut că "s-au inflamat foarte", deşi el nu s-a referit la un om anume, ci la un sistem care acţionează la ordine politice, precizând că el este un "vânat de lux".

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a spus, în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Parchetul instanţei supreme, după ce edilul l-a înjurat pe procurorul DNA care a dispus să fie dus la audieri, că el s-a referit la un sistem care acţionează pe nedrept, iar acest lucru îl va spune în continuare, pentru că nu s-a speriat.

"După 25 de ani de la Revoluţie, cred că ai voie să înjuri sistemul, că de-aia l-am dat jos pe Ceauşescu. După 25 de ani, ajungem la o situaţie în care eram şi în perioada respectivă: dacă înjurai sistemul, riscai să intri în puşcărie. Au fost nişte afirmaţii nu referitoare la un om anume, ci la un sistem, care, eu cred, că este represiv şi acţionează pe nedrept, şi la ordine politice. Lucrul ăsta o să-l spun în continuare, să nu credeţi că m-am speriat", a spus Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă dosarul său privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Constanţa.

Întrebat dacă a fost o ieşire de care acum îi pare rău, Mazăre a spus: "Nu neapărat, nu aş putea să spun, pentru că în esenţă critica era aceeaşi. Sigur că am folosit aceea înjurătură foarte populară, poate nu ar fi trebuit să o spun, pentru că văd că s-au inflamat foarte".

Radu Mazăre s-a catalogat drept un "vânat de lux", adăugând că asupra sa se fac "presiuni politice".

"Sigur, este o duşmănie, este clară, a unora din sistem împotriva noastră. Eu sunt vânat de lux, şi acum cu atât mai mult. Probabil cel mai bine ar fi fost să adopt politica struţului. E o categorie vânată de sistem şi de cei care conduc sistemul, şi care s-au vândut celor care i-au numit acolo. Şi funcţionarii simpli din primărie nu mai semnează nimic de teamă", a mai spus Radu Mazăre.

Primarul Radu Mazăre a fost denunţat, luni, de procurorii anticorupţie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, pentru afirmaţiile pe care le-a făcut în 12 septembrie, în cadrul conferinţei extraordinare a PSD.

"Mazăre Radu Ştefan are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie. La data de 12 septembrie, potrivit relatărilor apărute în mass-media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: «Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz, n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal»", a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit articolului 276 din Codul penal, este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida.

"Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar", a precizat DNA.

Totodată, împrejurarea în care Radu Mazăre a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de de primarul Constanţei, "respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză", a mai arătat DNA.

De altfel, tot luni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a remis un comunicat de presă cu privire la afirmaţiile lui Mazăre la adresa procurorului DNA.

"În baza rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora", potrivit CSM.

În 12 septembrie, la conferinţa extraordinară a PSD Constanţa, Radu Mazăre a afirmat că nimeni nu ştie dacă va fi liber mâine sau poimâine şi că orice persoană publică poate fi ridicată cu mascaţii în orice clipă.

În momentul în care l-a înjurat pe procurorul DNA care a dispus să fie adus la audieri, Mazăre a fost aplaudat de participanţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAZĂRE,
PROCUROR,
ÎNJURĂTURĂ
/actualitate/mazare-poate-nu-ar-fi-trebuit-sa-spun-acea-injuratura-foarte-populara-vad-ca-s-au-inflamat-foarte-foto-13281479
13281479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.