Mai putine tigari negre

Autor: Ioana Mihai Postat la 22 iunie 2011 51 afişări

Piata neagra a tigaretelor a ajuns la 11,8%, conform datelor companiei de cercetare Novel, pe luna mai. In ianuarie 2010, contrabanda atinsese un maxim istoric de 36,2%, consecinta a cresterilor masive ale accizei la tigarete. Apoi comertul ilegal cu tigarete a inceput sa scada: in ianuarie 2011 se situa la 22,5% din piata, iar in martie scazuse la sub 15%.

Un punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta incasari la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.

"Pentru industria tutunului, scaderea pietei negre inseamna revigorarea volumelor de vanzari legale. Acesta este un aspect pozitiv, mai ales in actualul context in care companiile producatoare de tigarete se confrunta cu reglementari din ce in mai dure", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

"Eforturile autoritatilor de combatere a comertului ilicit au avut rezultatele scontate. Pentru a mentine contrabanda pe actualul trend descrescator este nevoie ca limitarea comertului ilicit sa ramana o prioritate pentru autoritatile competente, eforturile de combatere a pietei negre sa continue la fel de eficient ca pana acum, iar legislatia sa fie in continuare imbunatatita", a declarat Adrian Popa, Director CORA, BAT Romania. Mai precis, este nevoie de un cadru unitar si simplificat si de folosirea aceluiasi criteriu de masurare, criteriul cantitativ, atat pentru contrabanda in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru evaziunea fiscala. Este nevoie, de asemenea, de clarificarea situatiei existente la frontiera interna, cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal. Nu in ultimul rand, mijlocul de transport folosit pentru contrabanda ar trebui sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse in tara ilegal.

"Este absolut necesar ca autoritatile sa continue eforturile de combatere a comertului ilicit cu tigarete", a adaugat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. In 2010, cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,5 miliarde de euro, reprezentand accize, TVA si alte taxe si impozite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
tigari,
accize
/actualitate/mai-putine-tigari-negre-8372429
8372429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.