Mai putem trăi fără Facebook? Cum este viaţa mai multor tineri după ce au renunţat la reţeaua de socializare care îi transformase in sclavi

Autor: Andra Stroe Postat la 20 ianuarie 2019 982 afişări

După apariţia reţelelor sociale, viaţa a milioane de oameni s-a mutat, treptat, în online, iar majoritatea utilizatorilor au devenit dependenţi de social media. Multora li se pare acum imposiibil să trăiască fără conturile de Facebook, însă există şi cazuri ale unor foşti utilizatori înrăiţi care au redescoperit frumuseţea activităţilor din viaţa reală, departe de online. Ce spun aceştia?

Mai putem trăi fără Facebook? Cum este viaţa mai multor tineri după ce au renunţat la reţeaua de socializare care îi transformase in sclavi

Abbey Fatica şi-a creat cont pe Facebook în 2004, într-o perioadă în care reţeaua socială era destinată doar studenţilor universităţii unde era înscrisă. Curând, a devenit un obicei zilnic, apoi chiar şi mai frecvent. Fatica ajunsese să intre din oră-n oră pe Facebook, iar reţeaua devenise parte din viaţa sa. Cu toate acestea, anul trecut a realizat că nivelul său de anxietate creştea atunci când citea postările din online şi când vedea diverse video-uri cu ultimele ştiri. Acest fapt a determinat-o să ia o pauză de o lună de la social media. În noiembrie, şi-a închis definitiv contul. „Sunt liberă”, a scris ea pe Twitter, adăugând şi hashtag #deletefacebook.

Erik Tollefsen, un newyorkez în vârstă de 46 de ani, a renunţat la Facebook în urmă cu doi ani pentru a scăpa de coşmarul ştirilor politice şi mesajele politicienilor în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016. La început, el a fost surprins să constate că tasta chiar şi de 30-40 de ori pe zi în browser numele reţelei, ca să îşi amintească de fiecare dată că nu mai avea cont. „Iau decizii mai sănătoase, printre care se numără şi cea de a-mi închide contul”, a spus Tollevsen, care a început să practice yoga şi să meargă la alergat. „E mai uşor decât ar crede unii”, a adăugat el.

După ce şi-a închis contul de Facebook, Sung Lee, un fotograf de 51 de ani din Orange County, California, spune că acum petrece mult mai mult timp citind. De asemenea, a învăţat să cânte la chitară bass şi a început să gătească mai mult, descoperind noi reţete sau perfecţionându-şi-le pe cele deja cunoscute. „Am devenit o persoană mult mai productivă. Nu îmi este dor de Facebook”, spune el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
facebook,
utilizatori,
retele sociale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.