MAE speră că atacurile împotriva românilor din Belfast nu vor rămâne nepedepsite

Autor: Catalina Mihai Postat la 30 iulie 2014 58 afişări

Ministerul de Externe îşi exprimă aşteptarea că atacurile din ultimul timp care au avut ca ţintă români din Belfast nu vor rămâne nepedepsite, iar autorităţile nord-irlandeze vor lua măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu escaladeze.

Reacţia MAE vine după ce în ultimele luni au avut loc o serie de agresiuni la adresa imigranţilor români din Belfast, Irlanda de Nord.

Potrivit Ministerului de Externe, Ambasada României la Londra şi Biroul Consular din Edinburgh au solicitat informaţii de la poliţia locală din Belfast, Guvernul local şi reprezentanţii comunităţilor de români din Belfast.

"Din informaţiile primite până în acest moment, incidentele au fost îndreptate împotriva unor cetăţeni polonezi, slovaci, precum şi români din zona de est a Belfastului, fiind sparte geamurile unor locuinţe şi avariate autoturisme", informează MAE.

În ultimele luni au avut loc mai multe incidente în zona de est a oraşului, astfel că poliţia nord-irlandeză investighează fiecare dintre aceste incidente pentru a stabili dacă acestea pot fi încadrate ca infracţiuni care au ca element constitutiv ura îndreptată împotriva unor persoane de altă naţionalitate (hate crimes).

Ministerul de Externe precizează că Ambasada României la Londra prin Biroul consular Edinburgh păstrează legătura cu autorităţile competente şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români pentru a urmări evoluţia cazurilor şi este pregătită să intervină în cazul în care situaţia o va impune.

"Ministerul Afacerilor Externe are încredere că autorităţile locale vor clarifica în cel mai scurt timp circumstanţele producerii acestor incidente şi îşi exprimă aşteptarea că asemenea fapte nu vor rămâne nepedepsite iar autorităţile nord-irlandeze iau măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu escaladeze", se arată în comunicat.

O serie de agresiuni care vizează imigranţi români au avut loc, luni seară, în oraşul nord-irlandez Belfast, cazul fiind anchetat de autorităţile locale, relatează The Guardian, în ediţia online.

Persoane rămase neidentificate au spart geamurile unui vehicul, pe care apoi l-au stropit cu vopsea, pe strada Rosebery din Belfast.

Pe un gard din apropiere a fost scris mesajul "Românii, afară!", iar geamurile unei clădiri au fost sparte. De asemenea, o altă maşină staţionată în apropiere a fost stropită cu vopsea.

Incidentele au fost semnalate luni seară, în cartierul East Belfast, unde s-au mai întregistrat incidente cu caracter rasist.

"Ancheta continuă şi se caută o legătură între aceste incidente", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei nord-irlandeze.

Pe 18 iulie, site-ul Irishnews.com a relatat că trei bărbaţi au fost arestaţi în urma incendierii unei maşini aparţinând unei familii de români, la Holylands, la sud de Belfast.

La 30 aprilie, un român care se deplasa cu bicicleta pe Newtownards Road, în partea de est a Belfastului, a fost atacat cu fecale de către un bărbat necunoscut.

În urma atacului, victima a primit îngrijiri, la spital.

Poliţia a anunţat că investighează agresiunea ca fiind motivată de ură.

Potrivit unor date publicate de către The Belfast Telegraph, 156 de infracţiuni de natură rasistă au fost comise în Irlanda de Nord în primele trei luni ale anului 2014.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAE,
BELFAST,
ROMÂNI
/actualitate/mae-spera-ca-atacurile-impotriva-romanilor-din-belfast-nu-vor-ramane-nepedepsite-13005848
13005848
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.