Ecclestone, dispus să plătească 25 de milioane de euro pentru a pune capăt procesului de corupţie

Autor: Adrian Petculescu Postat la 29 iulie 2014 83 afişări

Administratorul drepturilor comerciale ale F1, Bernie Ecclestone, este dispus să plătească 25 de milioane de euro pentru ca parchetul din Munchen să-şi retragă acuzaţiile de corupţie formulate la adresa sa, în cadrul procesului privind mituirea unui bancher, informează DPA.

Avocaţii omului de afaceri britanic au anunţat că Ecclestone este pregătit să ajungă la o înţelegere pe cale amiabilă, oferind suma de 25 de milioane de euro băncii de stat Bayern LB.

Decizia privind încetarea acţiunii judiciare revine parchetului, după acordul tuturor părţilor implicate.

Parchetul ar fi deschis, "în principiu, unei asemenea oferte", potrivit unui procuror de pe lângă tribunalul din Munchen, dar nu a fost luată nicio o hotărâre în acest sens. Procesul, început în 24 aprilie, la Munchen, urmează să se reia marţea viitoare.

Bernie Ecclestone, 83 de ani, riscă până la zece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat că i-ar fi plătit 44 de milioane de dolari mită germanului Gerhard Gribkowsky, pentru ca acesta să convingă conducerea băncii de stat BayernLB la care lucra să vândă drepturile comerciale ale Formulei 1 fondului de investiţii CVC Capital Partners.

Gerhard Gribkowsky, fost angajat al BayernLB, a fost condamnat, în luna iunie 2012, la opt ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, abuz de încredere şi evaziune fiscală. După un an şi jumătate de detenţie preventivă şi opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, în faţa instanţei, că a primit bani de la Ecclestone pentru a convinge banca de stat la care era angajat să accepte vânzarea către CVC Partners.

BayernLB intrase în posesia acţiunilor după falimentul din 2002 al grupului media patronat de Leo Kirch, care deţinea drepturile comerciale ale Marelui Circ. Banca a încercat să vândă acţiunile la cel mai bun preţ pentru a recupera cât mai mult din suma cu care a creditat grupul Kirch. Valoarea tranzacţiei finalizate în noiembrie 2005 cu CVC a fost de 839 de milioane de dolari.

Banca germană a calculat că pierderea suferită în urma acestei tranzacţii se ridică la suma de 400 de milioane de dolari, din cauza faptului că angajatul său a subevaluat acţiunile.

În noiembrie 2011, Ecclestone a recunoscut că i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mită, ci pentru că bancherul l-ar fi şantajat cu false dezvăluiri către fiscul britanic privind neplata unor taxe.

În total, CVC a plătit peste 1,7 miliarde de dolari pentru a deveni majoritar în Formula One Group, acţiuni preluate de la Bernie Ecclestone şi de la BayernLB. După această tranzacţie, Bernie Eecclestone a fost păstrat ca administrator al drepturilor comerciale ale F1, în calitate de preşedinte şi CEO al Formula One Group.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FORMULA 1,
ECCLESTONE,
PROCES
/actualitate/ecclestone-dispus-sa-plateasca-25-de-milioane-de-euro-pentru-a-pune-capat-procesului-de-coruptie-13000852
13000852
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.