MAE: Românul răpit în Burkina Faso nu a fost rănit în schimbul de focuri

Autor: Catalina Mihai Postat la 05 aprilie 2015 97 afişări

Românul răpit sâmbătă în Burkina Faso, unde făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului unei exploatări miniere, nu a fost rănit în schimbul de focuri, informează MAE, precizând că în zonă a fost detaşat un contingent militar în vederea identificării răpitorilor.

"Celula de criză convocată de ministrul Afacerilor Externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri şi al nopţii, fiind în contact cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autorităţile franceze. Totodată, Celula de Criză a MAE a informat familia cetăţeanului român şi menţine o legătură permanentă cu aceasta. În continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activată de ministrul Afacerilor Externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz", potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX.

Ministerul de Externe precizează că românul făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere.

Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri.

Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor, informează MAE.

De asemenea, ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor.

Persoane înarmate au răpit, sâmbătă, un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii, citate de Reuters.

Un agent de securitate român, care are şi cetăţenie franceză, a fost răpit sâmbătă de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao, a declarat un oficial militar citat de Associated Press.

Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac, a precizat oficialul militar. "Avem câteva informaţii şi suntem deja în teren. Cooperăm cu Niger şi Mali", a adăugat acesta.

Potrivit Reuters, Ministerul francez de Externe a anunţat însă că nu are informaţii care să sugereze implicarea unui cetăţean francez în acest caz.

Surse din domeniul securităţii din Burkina Faso şi Mali, citate de AFP, au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit şi dus în statul vecin Mali.

"Un român a fost răpit de cinci bărbaţi care seamănă cu rebelii tuareg. Ei au atacat mina de mangan din Tambao" (nord), a declarat un oficial din armata statului Burkina Faso, adăugând că un jandarm a fost "grav rănit" în atac.

"Au tras întâi asupra jandarmului, rănindu-l grav, apoi l-au răpit pe român, care nu era înarmat" şi lucra ca "agent de securitate la mină", a precizat un oficial al Jandarmeriei din Burkina Faso.

Autorii răpirii, "bărbaţi cu turbane şi înarmaţi", "s-au îndreptat spre frontiera cu Mali", a declarat o sursă din domeniul securităţii din Mali, precizând că autorităţile acestei ţări au trimis oameni înarmaţi pentru a-i intercepta.

Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO) din Mali.

Surse citate de site-ul de ştiri Info-Afrique.com au afirmat că românul răpit se numeşte Iulian Gherguţ. Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, care l-au dus pe ostatic în Niger cu trei camionete Toyota, fără a putea fi interceptaţi.

Potrivit surselor citate de site-ul de ştiri Burkina24.com, cetăţeanul româno-francez în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost răpit de terorişti provenind din Mali.

Burkina Faso, o ţară săracă, a fost scutită până în prezent de răpiri vizând cetăţeni occidentali, însă astfel de cazuri s-au înregistrat frecvent în Mali şi Niger.

Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale. În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări.

Totuşi, surse din industria mineritului citate de Reuters au declarat că incidentul ar putea fi legat de faptul că Pan African Minerals a avut relaţii tensionate cu comunitatea locală din zona minei.

Guvernul din Burkina Faso a cerut companiei recent să suspende producţia la mină, care dispune de rezerve estimate la 100 de milioane de tone, pentru că vrea să revizuiască toate contractele de minerit acordate în timpul mandatului fostului preşedinte Blaise Compaore, înlăturat de la putere de protestatari în octombrie 2014.

Potrivit unor surse citate de site-ul JeuneAfrique.com, Guvernul ar fi suspendat licenţa de export a companiei Pan African Minerals, pe motiv că nu a respectat prevederile din convenţia minieră privind asfaltarea drumului Dori-Tambao şi construcţia unei linii de cale ferată Kaya-Tambao.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MAE,
BURKINA FASO,
ROMÂN
/actualitate/mae-romanul-rapit-in-burkina-faso-nu-a-fost-ranit-in-schimbul-de-focuri-14107320
14107320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.