Luni se afişează primele rezultate ale examenului de Bacalaureat

Autor: Departamentul Social Postat la 05 iulie 2021 32 afişări

Luni se afişează primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2021. Tot luni, în intervalul orar 12.00-18.00 are loc depunerea contestaţiilor pentru cei nemulţumiţi de notele primite.

Luni se afişează primele rezultate ale examenului de Bacalaureat

Au trecut deja câteva zile de când absolvenţii clasei a 12-a au pus pixurile jos şi au predat ultima lucrare, în cadrul probei scrise susţinute joi, 1 iulie, la Limba maternă, sau, în cazul celor mai mulţi elevi, miercuri, 30 iunie, în cadrul probei scrise la alegere.

Emoţiile sunt tot mai mari, atât în rândul candidaţilor, cât şi în familiile acestora. Nota la Bacalaureat contează enorm pentru unii, fiind o condiţie pentru a ajunge la facultatea mult visată. Alţii au aşteptări mai modeste şi vor doar să se asigure că au promovat.

Luni, până în ora 12.00, se afişează primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2021. Tot luni, în intervalul orar 12.00 - 18.00, are loc depunerea contestaţiilor pentru cei nemulţumiţi de notele primite. În perioada 5-9 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar pe 9 iulie candidaţii vor afla rezultatele finale.

Şi anul acesta, la fel ca în 2020, rezultatele examenelor de Bacalaureat şi Evaluare Naţională sunt anonimizate. Acest lucru înseamnă că nimeni nu va putea vedea numele niciunui candidat asociat cu o notă. Totul se va desfăşura pe baza unor coduri unice, corespunzătoare fiecărui participant în parte.

Atât la avizier, cât şi pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2021, vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afişate notele şi mediile obţinute. Fiecare candidat va avea la dispoziţie, în prealabil, codul corespunzător.

Ministerul Educaţiei a prezentat clar care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un candidat să fie considerat „promovat”. Sunt doar trei cerinţe, care trebuie însă îndeplinite cumulativ. Candidatul trebuie:

-să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susţinut toate examenele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

-să dea toate examenele scrise şi să obţină (cel puţin) nota 5 la fiecare dintre acestea;

-să obţină (cel puţin) media 6 la probele scrise.

Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de Bacalaureat.

Comisiile de contestaţii reevaluează lucrările primite şi acordă note lucrărilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise. După terminarea evaluării şi deschiderea lucrărilor, preşedintele comisiei de contestaţii analizează notele acordate după reevaluare, în comparaţie cu cele acordate iniţial. În situaţia în care se constată diferenţe de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea iniţială şi cele de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii decide reevaluarea lucrărilor respective de către o a treia comisie, formată din alţi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii. Reevaluarea se va face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de a treia comisie este nota care va fi acordată de comisia de contestaţii.

Pentru lucrările care au primit iniţial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 şi 4,99, sau o notă cel puţin egală cu 9,50, nota definitivă este nota acordată de către comisia de contestaţii.

Pentru celelalte lucrări, nota definitivă este nota acordată de comisia judeţeană de contestaţii/a municipiului Bucureşti, dacă între nota iniţială şi nota acordată la contestaţii se constată o diferenţă de cel puţin 0,50 puncte. Dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota definitivă este nota iniţială, acordată de comisia din centrul zonal de evaluare.

Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Rezultatele la contestaţii se comunică prin afişare la avizierul centrului de examen, conform calendarului.

În prima sesiune a examenului de Bacalaureat de anul acesta s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare. În Capitală au susţinut probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidaţi.

Examenul a fost organizat în 802 centre.

Anul trecut, în urma primei sesiuni a examenului de Bacalaureat s-au obţinut 232 de medii de 10. Privind situaţia din ultimii ani, este cel mai mare număr de elevi care au reuşit să ia 10 curat. Rata de promovare, însă, oferă o perspectivă mai puţin optimistă: înainte de contestaţii, doar 62.9% din candidaţi au obţinut media 6 la Bacalaureat. A fost cea mai mică rată de promovare din ultimii şase ani, calculaţi în raport cu momentul publicării rezultatelor.

În 2020, judeţele care au înregistrat cea mai mare promovabilitate la BAC au fost Cluj (77.8%), Sibiu (71.8%), Iaşi ( 71.4%) şi Braşov (71.00%). În Bucureşti, rata de promovare s-a situat la 70%. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de elevii din sectorul 2 - 82,3%, iar cea mai mică rată de promovare s-a înregistrat în sectorul 5 - 64,58%.

În 2019, judeţele care au înregistrat cea mai mare promovabilitate la BAC au fost Cluj, cu un procent de aproape 81%, urmat de Iaşi - cu 76% şi Bacău - cu 75%. Alte patru judeţe au înregistrat procente de promovabilitate între 70% şi 75%: Sibiu, Galaţi, Braşov şi Bucureşti. La polul opus s-au clasat judeţele Ilfov - cu 38%, Giurgiu - cu 47% şi Harghita - cu 50%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rezultate,
bacalaureat,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.