LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA: Armata susţine că a preluat puterea. Recep Erdogan sugerează că lovitura de stat este coordonată de adversarul său Fethullah Gulen

Autor: Mihai Draghici Postat la 16 iulie 2016 184 afişări

Armata turcă a difuzat vineri seară un comunicat în care anunţă că a preluat controlul asupra Turciei, relatează agenţiile Reuters şi Bloomberg. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

"Îndemn poporul turc să vină în pieţele publice şi la aeroporturi. Nu am crezut niciodată într-o putere politică mai mare decât cea a poporului", a subliniat Erdogan, care se află într-o locaţie sigură.

"Preşedintele ales democratic al Turciei şi Guvernul deţin controlul. Nu vom tolera tentativele de subminare a democraţiei. Comunicatul ilegal a fost făcut de Consiliul pentru Pacea Naţiunii, nu de armata turcă. Preşedintele este într-un loc sigur", a comunicat Preşedinţia Turciei.

"Această acţiune are rolul de a încuraja instituirea unei structuri paralele", a declarat Erdogan pentru CNN, sugerând că s-ar pregăti instalarea la putere a adversarului său Fethullah Gulen.

Erdogan a acuzat în mai multe rânduri că Gulen, stabilit în SUA, încearcă să genereze revolte în rândul armatei şi sistemului judiciar turc.

"Turcia este sub controlul unui Consiliu pentru pace, care va garanta siguranţa cetăţenilor", a comunicat Televiziunea publică turcă.

Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Potrivit presei de la Ankara, armata a introdus legea marţială şi interdicţii de circulaţie.

Există informaţii că la Ankara s-ar fi înregistrat o explozie şi că ar avea loc schimburi de focuri între poliţie, subordonată Guvernului, şi armată, care are un statut special în Turcia, fiind garantul statului laic.

Surse guvenamentale turce susţin că şeful Statului Major al armatei turce şi alţi generali cu funcţii de rang înalt sunt ţinuţi ostatici.

"Generalul Hulusi Akar, şeful Statului Major al armatei turce, este ţinut ostatic de un grup de militari care încearcă să preia puterea politică", au declarat surse citate de presa turcă.

Conform altor surse, preşedintele Recep Tayyip Erdogan este într-un loc sigur.

Armata turcă a anunţat că deţine controlul asupra întregii Turcii.

În paralel, Guvernul Binali Yildirim a denunţat o tentativă de lovitură de stat militară.

"Guvernul ales de popor rămâne în funcţie. Acest Guvern va preda puterea doar când poporul va decide acest lucru", a comunicat Guvernul de la Ankara.

Începând din anul 1960, armata turcă a preluat de trei ori puterea, denunţând tendinţe proislamice ale liderilor politici. Însă, din anul 2002, de când este la putere Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, puterea armatei turce părea să se fi diminuat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
SECURITATE,
putere,
preluare,
armata
/actualitate/lovitura-de-stat-in-turcia-armata-sustine-ca-a-preluat-puterea-recep-erdogan-sugereaza-ca-lovitura-de-stat-este-coordonata-de-adversarul-sau-fethullah-gulen-15529479
15529479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.