Liviu Pop a preluat portofoliul de ministru delegat. Legea 62 şi funcţionarea CES, priorităţi

Autor: Aurelia Alexa Postat la 18 decembrie 2014 29 afişări

Liviu Pop a preluat, joi, portofoliul de ministru delegat pentru Dialog Social de la Aurelia Cristea, el spunând că printre priorităţile sale vor fi modificarea Legii 62 privind dialogul social şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social (CES).

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, după preluarea mandatului, că pentru modificarea Legii dialogului social mai sunt multe lucruri de făcut, însă ar trebui elaborat un regulament prin care ministerele, prefecturile şi companiile de stat să fie obligate să organizeze periodic comisii de dialog social, pentru că în multe dintre aceste structuri dialogul social nu există.

Pop a mai spus că o altă prioritate este funcţionarea CES şi, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie "să nu mai privim acordul cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca un baubau, cum a făcut Guvenul Boc".

Fostul ministru delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a prezentat bilanţul celor 10 luni de mandat, arătând că pentru modificarea Legii dialogului social, lucru solicitat de mult timp de sindicate, a fost constituit un grup de lucru la nivelul Direcţiei Dialog Social.

"Propunerile de modificare venite din partea sindicatelor se referă la: protecţia suplimentară a liderilor de sindicat, reintroducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, modificarea criteriilor de reprezentativitate şi declanşarea conflictelor colective de muncă pe perioada derulării unui contract colectiv de muncă în vigoare. Au avut loc dezbateri consecvente pe aceste teme, ultimul termen agreat de partenerii sociali a fost decembrie 2014, pentru prezentarea unei poziţii comune. Propunerile de amendamente au fost transmise către OIM pentru obţinerea unui punct de vedere", a spus Aurelia Cristea.

Ea a precizat că alte două proiecte de lege pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social se află în dezbatere la Comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor şi vizează: obligativitatea angajatorului de a reţine pe statul de plată cotizaţia sindicală şi stabilirea unor modalităţi concrete de negociere colectivă a contractelor ce se vor încheia la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice.

Fostul ministru a mai spus că nu s-a reuşit deblocarea Consiliului Economic şi Social, deşi de un an de zile au fost stabiliţi şi membrii CES care vin din societatea civilă.

"În acest moment, în lipsa validării societăţii civile de către conducerea executivă a CES şi pentru a asigura deblocarea activităţii CES, împreună cu mai mulţi colegi parlamentari am iniţiat proiectul legislativ de modificare şi completare a Legii nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, care are în vedere măsuri pentru asigurarea unei funcţionări normale a Consiliului. Proiectul se află în dezbatere la Senat, în prezent se aşteaptă raportul de la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială şi de la Comisia juridică", a explicat fostul ministru.

Aurelia Cristea a amintit şi de demersurile pentru operaţionalizarea Oficiului de Mediere şi Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă de pe lângă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în acest sens fiind formaţi 30 de mediatori.

De asemenea, Cristea a mai spus că, în timpul mandatului, a avut peste 100 de întâlniri cu reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor, în cadrul cărora a dezbătut revendicările acestora cu privire la modificarea Legii dialogului social, salarizarea sistemului bugetar, constituirea sindicatelor, reprezentativitate, modul de funcţionare şi diferende în relaţia sindicate-patronate, situaţii generate de încălcarea Contractului Colectiv de Muncă, extinderea şi negocierea CCM, propuneri de modificări la legea pensiilor, încadrarea în condiţii speciale de muncă şi tensiuni în cadrul instituţiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DIALOG SOCIAL,
PRIORITĂŢI,
/actualitate/liviu-pop-a-preluat-portofoliul-de-ministru-delegat-legea-62-si-functionarea-ces-prioritati-13728408
13728408
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.