"Legea legilor". UE va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu „cel puţin 55%” până în 2030

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 21 aprilie 2021 31 afişări

Liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns, miercuri, la un acord care stabileşte ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 şi de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

"Legea legilor". UE va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu „cel puţin 55%” până în 2030

„Suntem foarte mulţumiţi de acordul provizoriu încheiat astăzi", a declarat Joao Pedro Matos Fernandes, ministrul Mediului din Portugalia, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE. „Legea europeană privind clima este <<legea legilor>>” care stabileşte cadrul pentru legislaţia UE în materie de climă pentru următorii 30 de ani”, a adăugat el.

Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei şi lider al negocierilor pentru Green Deal, a salutat anunţul ca „un moment de referinţă pentru UE”. „Aceasta este o zi bună pentru oameni şi pentru planetă", a adăugat el.

În plus faţă de obiectivul de neutralitate climatică din 2050, acordul de astăzi consolidează cadrul european pentru acţiunea climatică prin introducerea următoarelor elemente: un obiectiv ambiţios în domeniul climatului pentru 2030 de reducere cu cel puţin 55% a emisiilor nete comparativ cu 1990, cu claritate privind contribuţia reducerii şi eliminării emisiilor; recunoaşterea necesităţii de a spori eliminarea emisiilor de carbon a UE printr-un regulament LULUCF mai ambiţios, pentru care Comisia va face propuneri în iunie 2021; un proces pentru stabilirea unui obiectiv climatic pentru 2040, luând în considerare un buget indicativ pentru gaze cu efect de seră pentru 2030-2050 care urmează să fie publicat de către Comisie; un angajament faţă de emisiile negative după 2050; înfiinţarea Comitetului consultativ ştiinţific european privind schimbările climatice, care va oferi consultanţă ştiinţifică independentă; dispoziţii mai puternice privind adaptarea la schimbările climatice; o coerenţă puternică între politicile Uniunii şi obiectivul de neutralitate climatică; angajamentul de a interacţiona cu sectoarele pentru a pregăti foi de parcurs specifice sectorului, care să descrie calea către neutralitatea climei în diferite domenii ale economiei.

Acordul UE de miercuri trebuieaprobat oficial de către statele membre şi de legislativ, dar procesul ar urma să fie unul rapid, fără obstacole.

Acordul vine înaintea summitului climatic al preşedintelui SUA Joe Biden, unde Washington îşi va dezvălui propria ţintă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
acord,
climă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.