Lectii de navigatie pe lacul rusesc

Postat la 31 ianuarie 2006 10 afişări

Replica data deputatului rus de presedintele Basescu in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de saptamana trecuta ("Ati stat 30 de ani in Romania si noi nu v-am intrebat de ce") a starnit imediat reactii intense pro si contra in tara.

Replica data deputatului rus de presedintele Basescu in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de saptamana trecuta ("Ati stat 30 de ani in Romania si noi nu v-am intrebat de ce") a starnit imediat reactii intense pro si contra in tara.

 

N-a avut importanta aici socoteala celor 30 de ani, nici macar faptul ca replica a stabilit o legatura curioasa cu intrebarea, care se referea la viitoarele baze americane de pe teritoriul Romaniei (oficial, aceste baze sunt menite sa sprijine lupta antiterorista la Marea Neagra, nu sa impresoare Rusia - or, prin aceasta replica, presedintele Basescu a admis implicit relatia intre baze si potentiala amenintare la adresa Rusiei).

 

Importanta are insa aici discursul politicii externe romanesti, care pare sa se stratifice in mod curios. Pe de o parte sunt faimoasele declaratii despre Marea Neagra ca lac rusesc, ori despre cei 30 de ani pomeniti la APCE, dar si insistenta presedintelui in ultimele saptamani asupra ideii de integrare a Republicii Moldova in orbita politica si economica a Uniunii Europene. Dupa discursul din 23 ianuarie de la intalnirea cu diplomatii straini, in care au figurat si referiri la zona Marii Negre, presa ruseasca a si scris, de altfel, ca Basescu a chemat NATO sa asigure securitatea in regiune.

 

Traian Basescu se dovedeste insa un politician cat se poate de pragmatic. Pentru cine da prea mare importanta replicii de la APCE, e de recomandat un interviu recent acordat lui Emil Hurezeanu, unde Basescu si-a tradus formula cu lacul rusesc, sugerand ca de fapt ar fi fost un compliment la adresa unei puteri pe care alte state cu ambitii de arbitri ai situatiei de la Marea Neagra au gresit grav ignorand-o sau "ostilizand-o". Basescu a amintit ca prima sa vizita in strainatate ca presedinte a fost chiar la Moscova.

 

Cat despre chestiunea gazelor, seful statului a fost poate singurul care a interpretat corect (si nu ca pe un santaj politic) decizia Moscovei de a livra fostilor vecini din CSI gaze la pretul pietei. Ba inca a si atras atentia ca Romania primeste gaze la pretul pietei inca din 1999, cand Basescu era in guvern si cand "nici un politician roman n-a reactionat negativ, fiindca a inteles regula jocului".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/lectii-de-navigatie-pe-lacul-rusesc-2510085
2510085
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.