Laszlo Diosi: OTP Group vrea sa-si creasca expunerea pe Romania

Postat la 10 decembrie 2010 42 afişări

Grupul financiar ungar OTP are intentia sa-si majoreze cu 10% investitiile in Romania, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.

"OTP Group are rezerve mari de lichiditate si nu avem nevoie sa ne finantam de pe piata in urmatorii doi ani. In Romania intentionam sa ne crestem expunerea si sa majoram creditarea in linie cu evolutia pietei, investitiile OTP urmand sa urce cu mai mult de 10%, a declarat Diosi pentru Bloomberg.

Diosi sustine ca grupul, cea mai mare institutie de credit din Ungaria, nu va fi afectat de decizia agentiei de rating Moody's de a retrograda in aceasta saptamana ratingul Ungariei si al mai multor banci din tara, intre care OTP, MKB, Erste Bank Ungaria, Budapest Bank si MFB.

La 7 decembrie, Moody's a retrogradat ratingul Ungariei pentru datoria pe termen lung in euro si forinti cu doua trepte, de la Baa1 la Baa3, cu perspectiva negativa, din cauza cursului politicilor economice ale Ungariei, considerate a ameninta stabilitatea fiscala. Ca urmare a reducerii ratingului suveran, agentia a modificat in consecinta si calificativele pentru opt banci din tara. Moody's a acuzat faptul ca strategia guvernului Orban se bazeaza mai mult pe masuri temporare (taxe aplicate bancilor, companiilor din energie si telecom, transferul la stat al contributiilor destinate pana acum sistemului de pensii private) decat pe politici de consolidare fiscala pe termen lung. Aceasta creeaza risc de instabilitate a sistemului fiscal pe termen mediu, la care se adauga deja ratele inalte ale datoriei sectorului privat si ale bancilor.

Diosi a mentionat ca rata de adecvare a capitalului (raportul care masoara in ce masura capitalurile proprii acopera riscul) este de 18%, in crestere cu 1,1% fata de nivelul de la finele lui septembrie 2009. OTP Group se bazeaza pe faptul ca o redresare a cererii de credite, atat in Ungaria, cat si in filialele din afara, va contrabalansa impactul negativ al creditelor neperformante.

Volumul consolidat al creditelor la nivel de grup a crescut cu 1% in al treilea trimestru, iar profitul net a crescut cu 13% fata de trimestrul anterior, la 31 miliarde de forinti (111,8 milioane de euro), in conditiile in care provizioanele s-au redus cu 45%, la 52,7 miliarde de forinti.

Recent, grupul a majorat capitalul OTP Bank Romania cu 80 de milioane de lei (18,6 milioane de euro), ceea ce creste capitalul social al bancii romanesti la 542,9 milioane de lei (aproape 126 milioane de euro). Precedenta operatiune de acest fel a avut loc in ianuarie, cand capitalul social a crescut cu 30 de milioane de lei, la 462,90 milioane de lei.

Pierderile cumulate la noua luni ale OTP Bank Romania s-au ridicat la 4,2 miliarde de forinti (cca 15 mil. euro), comparativ cu un profit de 752 de milioane de forinti in ianuarie-septembrie 2009, in conditiile in care costul riscului aproape s-a triplat, arata raportul bancii. Totusi, desi calitatea portofoliului de credite s-a inrautatit pe parcursul anului, in special din cauza creditelor catre companii in trimestrul al doilea si a creditelor ipotecare in trimestrul al treilea, ponderea creditelor restante peste 90 de zile, de 9,6%, ramane mai buna decat media la nivelul grupului.

"Ponderea creditelor neperformante creste la nivelul intregului sistem bancar si nu este de asteptat nicio imbunatatire inainte de a doua jumatate a anului viitor", arata raportul OTP, mentionand ca singur semn bun faptul ca acordul cu FMI asigura "totusi" refinantarea datoriilor Romaniei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/laszlo-diosi-otp-group-vrea-sa-si-creasca-expunerea-pe-romania-7802026
7802026
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.