La Brat cu DOW

Postat la 11 aprilie 2006 1 afişăre

Cine ar incheia un contract comercial pe 14 ani fara cateva motive puternice? O piata care se va dubla in urmatorii cinci ani, cresteri ale capacitatilor de productie, investitii si know-how. Miza: masele plastice.

Cine ar incheia un contract comercial pe 14 ani fara cateva motive puternice? O piata care se va dubla in urmatorii cinci ani, cresteri ale capacitatilor de productie, investitii si know-how. Miza: masele plastice.

 

Intrat in zodia consumului, estul Europei nu inregistreaza cresteri numai la electrocasnice sau tehnica de calcul, ci si la banalele mase plastice. Asa ca petrochimia are si isi va pastra si in continuare tendinta de afacere cu sens unic: in sus. Specialistii estimeaza ca rata de crestere anuala a vanzarilor din Romania pentru produsele fabricate din mase plastice va fi de 20-22%, in urmatorii cinci ani, vanzarile urmand sa ajunga la o cantitate minima de 10-12 kg/cap de locuitor. Chiar daca valorile sunt ceva mai mari in restul statelor din zona, consumul de mase plastice nu a ajuns la nivelul celui din vestul Europei, iar cresterile sunt inevitabile.

 

In aceste conditii, saptamana trecuta, reprezentanti ai Rompetrol si ai companiei americane Dow Chemical au semnat un acord prin care compania romaneasca va livra catre Dow, timp de 14 ani, polietilena de inalta si joasa densitate. Cantitatea produsa anual la Petromidia va fi de pana la 100.000 de tone, in prima faza a acordului livrarile catre compania americana ridicandu-se la 60.000 de tone pe an. "Este un contract pur comercial, in care fiecare vine cu cate ceva", explica Florin Andrei, directorul general al Rompetrol Chemicals. Atuul celor de la Rompetrol este, in opinia lui Markus Wildi, presedintele Dow Europe, prezenta strategica in Europa de Est si hotararea de a investi sustinut in petrochimie

 

In parteneriat, Dow vine cu strategia si cunostintele despre piata, cu livrari de ma-terie prima in primii doi ani, precum si cu transfer de tehnologie si know-how. "Aici recunosc ca avem lipsuri, pentru ca oamenii au plecat in perioada 1996-1997 si in acest moment nu avem specialisti in tara. Asa ca am cautat un parteneriat tehnologic si co-mercial care sa permita dezvoltarea unei strategii", spune Florin Andrei.

 

Piata Europei de Est a devenit o tinta importanta pentru Dow. "Suntem prezenti de 35 de ani in Europa de Est, unde avem trei fabrici si sapte reprezentante. Operatiunile din ultimii ani au inregistrat o crestere fantastica, nemaiintalnita, de 30-40%", a spus Markus Wildi. Un argument pentru compania americana este dezvoltarea economica a regiunii: cresteri ale Produsului Intern Brut de circa cinci procente, ce depasesc cele doua procente inregistrate in vestul Europei. Balanta este inversa in privinta plasti-cului: vanzarile in tarile din Europa Occidentala au fost anul trecut de 31 kg/cap de locuitor, fata de numai 6 kg/cap de locuitor in tarile din Europa de Est.

 

Florin Andrei spune ca investitiile Rompetrol Petrochemicals vor atinge in sectorul petrochimic, in urmatorii trei ani, 400-450 milioane dolari. Din aceasta suma, 200 milioane dolari se vor indrepta spre modernizarea si retehnologizarea instalatiilor existente, iar restul va fi alocat pentru construirea mai multor unitati, intre care la instalatia de piroliza sau o fabrica de PET si una de propilena.

 

"Prima instalatie de polietilena de joasa densitate se va deschide la jumatatea acestui an, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, urmand ca in urmatorii doi ani sa ajunga la 100.000 de tone. Totodata, la sfarsitul acestui an sau in trimestrul intai al anului 2007, vom deschide fabrica de polietilena de inalta densitate, cu aceeasi capacitate de productie", a spus Andrei.

 

In prezent, pe platforma petrochimica de la Petromidia functioneaza o singura instalatie de etilena, care a avut anul trecut o productie de 74.000 de tone. Instalatiile, spune Andrei, erau la nivelul tehnologic al anului 1985 si au functionat in plin, ultima oara, in 1996.

 

Retehnologizarea a inceput in urma cu un an si jumatate, iar acum sunt modernizate in proportie de 80%. Andrei apreciaza ca, in urma acestor investitii, cifra de afaceri a Rompetrol Chemicals urmeaza sa ajunga la 400-500 de milioane de dolari in urmatorii trei ani. "Practic, in urmatorii cinci ani, vom ajunge la o productie de 700.000 de tone de propilena, iar cifra de afaceri ar putea ajunge la o valoare de circa un miliard de dolari." Rompetrol Petrochemicals este in acest moment principalul producator de polipropilena din Romania, detinand 64% din piata de profil. Complexul petrochimic de pe platforma Midia-Navodari a inregistrat, in 2005, o cifra de afaceri de 130 de milioane de dolari, in crestere cu circa 28% fata de anul precedent.

 

Cele doua parti au discutat cam o luna si jumatate pentru fiecare an din contract, adica un an si opt luni de negocieri pentru un parteneriat de 14 ani. Semnatarii contractului nu au oferit prea multe detalii, preferand ambiguitatea umorului: "...nimic din ce e bun nu e usor..." (Florin Andrei); "...inainte de a te marita e bine sa te logodesti..." (Markus Wildi).

 

Dar explicatia se poate dovedi mult mai simpla decat ar lasa sa se inteleaga ermetismul participantilor: este vorba de cei 14 ani de contract, adica o perioada mare de timp, in care la conducerea celor doua companii vor aparea echipe noi, poate cu viziuni diferite. In acelasi timp trebuie luata in calcul si volatilitatea ridicata a pietei produselor petrochimice, direct afectata de evolutia pretului petrolului. Acesta a ajuns in ultimii doi ani in zona a 70 de dolari barilul, o crestere mai mult decat dubla. Pretul propilenei este, in prezent, pe piata internationala, de circa 1.100 de dolari pe tona.

 

In final trebuie spus ca parteneriatul dintre Rompetrol si Dow poate fi un prim pas pentru ceea ce s-ar numi potentialul de dezvoltare a petrochimiei romanesti. Un potential intuit de unii, dar care si-a cautat drumul, o perioada, pe cai gresite.

 

La jumatatea lunii februarie a anului 2003 piata bursiera romaneasca a traversat un moment de deruta: Ministerul Industriilor anunta intentia formarii unei structuri petrochimice gigant, care sa grupeze diviziile petrochimice ale Petrom (rafinaria Arpechim) si Rompetrol, precum si combinatul Oltchim Ramnicu Valcea. Cele trei entitati sunt si principalii furnizori de materii prime pentru industria maselor plastice: Arpechim cu polietilena, Petromidia cu polipropilena si Oltchim cu praful PVC.

 

In urma anuntului, conducerea Bursei s-a vazut obligata sa solicite explicatii celor trei companii, iar actiunile au fost oprite de la tranzactionare. In cele din urma, anuntul a ramas un simplu anunt, pentru ca nimeni nu s-a angajat sa mai creeze un gigant petrochimic, asa ca Petrom a fost preluat de grupul austriac OMV, Oltchim urmeaza sa se privatizeze iar Rompetrol a ales sa se descurce pe piata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
La Brat cu DOW
/actualitate/la-brat-cu-dow-1005455
1005455
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.