JP Morgan: Băncile europene ar putea înregistra un deficit de capital de 26 mld. euro, până în 2019

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 08 septembrie 2015 50 afişări

Băncile europene ar putea înregistra un deficit de capital de până la 26 de miliarde de euro în urma adoptării de către autorităţile de reglementare a unor noi reguli, până la sfârşitul lui 2018, pentru uniformizarea prevederilor la nivel internaţional, potrivit unei analize a JP Morgan.

Europa adoptă un set de reguli în domeniul capitalului stabilite pe nivel global în urma crizein financiare din 2007-2009.

Analiza realizată de JP Morgan arată că 13 din 35 de mari bănci ar putea să nu îndeplinească cerinţele minime în domeniul capitalului, având în vedere că măsurile internaţionale de armonizare vor reduce probabil raportul Tier 1 (între capital şi activele ponderate în funcţie de risc) la nivelul sectorului de la 14% la 12,1% în 2018, relatează Reuters.

Eforturile de armonizare vor avea probabil un impact total asupra capitalului băncilor europene de 137 de miliarde de euro, cu un deficit estimat de 26 de miliarde de euro în cazul raportului Tier 1, potrivit JP Morgan.

Cel mai mare deficit va fi înregistrat de Raiffeisen Bank, Credit Agricole, UniCredit, Societe Generale, Banco Santander şi Natixis, se arată în analiză.

Credit Agricole, SocGen şi Santander vor tăia cel mai probabil dividendele pentru a acoperi deficitul de capital, iar alte bănci vor reduce activele ponderate în funcţie de risc.

Dintre aceste bănci, numai Raffeisen Bank, cu un deficit de capital de 1 miliard de euro, se va confrunta cu riscul diluării acţiunilor, în timp ce restul instituţiilor financiare vor putea să acopere deficitul, potrivit analiştilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂNCI EUROPENE,
CAPITAL,
/actualitate/jp-morgan-bancile-europene-ar-putea-inregistra-un-deficit-de-capital-de-26-mld-euro-pana-in-2019-14704859
14704859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.