"John Jihadistul" este un personaj singuratic şi rece, afirmă un fost luptător al grupării SI

Autor: Ioana Bojan Postat la 02 martie 2015 3345 afişări

Luptătorul grupării Stat Islamic cunoscut drept "John Jihadistul" este un personaj singuratic şi rece, care stă la distanţă de alţi membri ai organizaţiei, a declarat Abu Ayman, un fost militant SI care l-a întâlnit pe acesta în Siria, relatează BBC News Online.

BBC a vorbit cu Ayman, care l-a întâlnit pe Mohammed Emwazi, britanicul cunoscut drept "John Jihadistul", în urmă cu aproximativ doi ani când a ajuns în Siria. Spre deosebire de alţi britanici, Emwazi voia să apară în înregistrările video ale grupării jihadiste, afirmă acesta.

Când s-au cunoscut, Abu Ayman şi Mohammed Emwazi erau simpli militanţi în grupările islamiste care luptau împotriva regimului sirian. Luptătorii străini, mulţi dintre ei britanici, s-au strâns într-un oraş numit Atmeh, din nordul Siriei. Atmeh era o tabără de refugiaţi pe un deal, dar jihadiştii au ocupat mai multe case din apropiere şi locuiau confortabil. Britanicii vorbeau despre "jihadul de cinci stele".

Abu Ayman a vizitat "casa britanică" de câteva ori, precizând că Mohammed Emwazi i s-a părut ciudat de la început. "Era rece. Nu vorbea mult. Nu ni se alătura la rugăciuni (...). Se ruga doar cu prietenii lui. Ceilalţi fraţi britanici se rugau cu noi, dar el era ciudat", a declarat acesta.

"Ceilalţi fraţi britanici salutau când ne întâlneam pe stradă, dar el îşi întorcea privirea. Luptătorii britanici întotdeauna stăteau împreună, dar el nu li se alătura", a adăugat fostul jihadist.

În ceea ce priveşte modul în care Emwazi a devenit "John Jihadistul", Ayman a afirmat că gruparea "Stat Islamic are psihologi profesionişti". "Ei ştiu pe cine să aleagă dintre luptători şi cum să-i facă faimoşi. Nu era nimic special la John Jihadistul, oricine putea deveni ca el". "Emirii dau ordine şi în schimb eşti promovat. Mulţi fraţi s-au alăturat SI pentru arme noi, arme luxoase, pentru a conduce jeep-uri mai bune şi pentru a se lăuda", a continuat el.

Întrebat ce cred ceilalţi camarazi despre "John Jihadistul", Ayman a povestit că "unii îl adoră. Unii s-au alăturat SI după ce l-au văzut şi l-au admirat. Îl consideră un exemplu". "Alţii cred că este folosit de SI. Este o celebritate pentru a atrage fraţi musulmani din Europa", a mai spus acesta. Potrivit unor surse, gruparea islamistă acordă o importanţă deosebită menţinerii lui "John Jihadistul" în siguranţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
SIRIA,
SI
/actualitate/john-jihadistul-este-un-personaj-singuratic-si-rece-afirma-un-fost-luptator-al-gruparii-si-13916877
13916877
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.