Japonia ridica nivelul alertei nucleare

Autor: Dorin Oancea Postat la 18 martie 2011 15 afişări

Autoritatea pentru securitate nucleara din Japonia a ridicat nivelul alertei de la gradul 4 la gradul 5, criza fiind echivalenta acum cu accea de la centrala americana Three Mile Island din 1979.

Scara Agentiei Internationale pentru Energie Atomica are sapte nivele, accidentul de la Cernobil fiind singurul de grad maxim de pana acum.

Nivelul 4 este definit drept un accident care are consecinte locale, in timp ce gradul 5 este un accident cu consecinte extinse: este vorba de pagube insemnate la miezul reactorului, eliberarea unei cantitati insemnate de radiatii si expunerea unui numar semnificativ de persoane sau de cateva decese inregistrate.

Reactoarele de la Fukushima contin plutoniu, mai toxic decat uraniul, precum si alte elemente radioactive periculoase.

In incercarea de a raci reactoarele, vehicule militare de stins incendii au aruncat apa de mare pe instalatii - o masura caracterizata drept "disperata", la care participa sase vehicule japoneze si unul american.

Lucrarile la cablul de alimentare care ar trebui sa asigure electricitate pentru sistemul de racire al reactoarelor erau aproapre de final vineri dupa amiaza, dar nimeni nu era foarte sigur ca sistemul de racire chiar va functiona.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/japonia-ridica-nivelul-alertei-nucleare-8074600
8074600
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.