Japonezii tot încearcă să-şi urnească economia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 noiembrie 2013 91 afişări

Economia niponă a crescut în al treilea trimestru cu 0,5% faţă de precedentele trei luni şi cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după o creştere de 3,8% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care mărirea deficitului comercial a tăiat 1,8% din creşterea PIB.

Japonezii tot încearcă să-şi urnească economia

Importurile au crescut cu 2,2%, în timp ce exporturile s-au redus cu 0,6%. Investiţiile s-au majorat cu numai 0,7%, faţă de 4,4% în trimestrul precedent.

Ryuzo Miyao, membru al consiliului Băncii Japoniei, a afirmat că "incertitudinile din mediul global", îndeosebi disputele fiscale din SUA, periclitează şansele de relansare pentru economia niponă, unde parametrii urmăriţi de guvern (cererea internă, investiţiile, salariile în sectorul privat, inflaţia) întârzie să-şi revină.

Banca n-a mai făcut nicio schimbare în politica monetară din aprilie, când s-a angajat să dubleze baza monetară în următorii doi ani, prin cumpărări agresive de active, spre a stimula economia grevată de deflaţie. Economiştii apreciază însă că pentru o relansare reală a economiei va fi nevoie şi de alte măsuri, în special de o creştere a salariilor, spre a stimula consumul intern.

Guvernul condus de Shinzo Abe are ca ţintă o inflaţie de 2% pentru anul acesta, facilitată de măsuri de depreciere a yenului. În ultimul an, yenul a pierdut aproape 21% din valoare faţă de dolar, ca urmare îndeosebi a politicii de relaxare monetară promovate de banca centrală.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/japonezii-tot-incearca-sa-si-urneasca-economia-11701615
11701615
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.