Isărescu: Suntem pregătiţi să apropiem mai mult dobânzile în piaţă de rata de politică monetară

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 06 august 2014 56 afişări

BNR este pregătită să apropie dobânzile interbancare de rata dobânzii de politică monetară, în ciuda incertitudinilor privind fluxurile internaţionale de capital, pentru că băncile au nevoie de stabilitatea dobânzilor pentru a relua creditarea, chiar dacă se va reflecta în curs, afirmă Mugur Isărescu.

"Într-o asemenea situaţie nu putem să rămânem la infinit. Am venit şi cu dobânda foare jos, nu mai avem inflaţie, deci micşorăm jocul dobânzilor. Să devedem cine se va mişca mai mult, rezerva, cursul de schimb, asta nu pot să vă spun acum, chiar dacă aş ştii nu v-aş spune-o. Dar că suntem pregătiţi să apropiem mai mult dobânzile în piaţă de rata dobânzii de politică monetară, da, pentru că şi băncile au nevoie de o mai mare stabilitate a dobânzilor", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a explicat că BNR a lăsat în ultimii ani să se decupleze dobânzile în piaţă de rata de politică monetară pentru că România are particularităţi de piaţă de capital nu prea adâncă şi volume mari de intrări, "nu pentru Londra", care puteau duce la mişcări de curs de 10-15%.

"Ceea ce am făcut nu este nou, facem din 2006, ne-am mai certat cu băncile, ne-am spus şi cuvinte frumoase, dar am ţinut această variantă având în vedere particularităţile României, faptul că a avut o inflaţie ridicată, am fost rămaşi în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţelor de capital, pieţe înguste cu potenţial mare de variaţii de curs, cu mişcări relativ mici de capital pentru Londra, dar mari pentru noi", a completat guvernatorul BNR.

Ratele dobânzilor pe piaţa interbancară sunt mult sub rata de politică monetară, chiar după tăierea operată luni de BNR, de la 3,5% la 3,25% pe an. Dobânzile pe o zi se plasau miercuri pe piaţa interbancară la 0,7% - 1,2% pe an, cele la săptămână la 0,8% - 1,3% pe an, cele la trei luni la 1,58% - 2,08% pe an, iar pentru depozite la un an la 1,88% - 2,63%.

BNR a redus luni încă o dată prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISĂRESCU,
DOBÂNZI,
CURS
/actualitate/isarescu-suntem-pregatiti-sa-apropiem-mai-mult-dobanzile-in-piata-de-rata-de-politica-monetara-13044858
13044858
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.