Isarescu: Corectarea erorilor de politica economica este dureroasa si de multe ori greu de inteles de catre public

Postat la 05 septembrie 2010 11 afişări

De cate ori dezbaterea publica coboara din campul infruntarii libere, intre ipoteze stiintifice corect fundamentate, in ringul argumentelor galagioase sau de autoritate, se produc victime la toate nivelurile societatii, a declarat duminica Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in discursul de la deschiderea concertului de la Ateneul Roman, cu ocazia aniversarii a 130 de ani de existenta a BNR.

"Actuala criza economica si financiara ne-a avertizat, o data in plus, ca nu exista un inlocuitor valid al politicilor economice coerente. Corectarea erorilor de politica economica este, peste tot in lume, dureroasa, de multe ori greu de inteles de catre public si inerent tarzie", a spus Isarescu.

In opinia sa, dezvoltarea durabila, sustenabila a Romaniei depinde de coerenta politicilor economice, iar strategia de adoptare a euro, in anii urmatori, "poate fi catalizatorul care sa asigure aceasta coerenta". In context, un rol esential il are atragerea fondurilor europene, deoarece economisirea in Romania va ramane insuficienta o perioada relativ indelungata de timp, apreciaza guvernatorul.

Banca Nationala, pe care Mugur Isarescu a caracterizat-o drept "o institutie solida, stabila, credibila, reformatoare si dinamica", va depune toate eforturile pentru a accelera acest proces, ramanand angajata in indeplinirea "mandatului sau de gardian al stabilitatii preturilor si al stabilitatii financiare". Demersurile BNR, precizeaza guvernatorul, se vor concentra asupra angajarii, impreuna cu Guvernul Romaniei, pentru promovarea unor politici sanatoase si orientate spre stabilitate, precum si asupra colaborarii cu Academia Romana, pentru realizarea unor lucrari concepute ca un "referential" care sa inspire strategii sau programe pentru Romania.

Institutia sarbatoreste in acest an cea de-a 130-a aniversare de la intemeiere, fiind a 16-a banca centrala din lume, in ordinea cronologica cea mai acceptata, potrivit lui Isarescu. La 5 septembrie 1880 a avut loc prima sedinta a Consiliului Bancii. Pentru a marca evenimentul, la Ateneul Roman a avut loc duminica seara un concert de gala, la care au fost invitati Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, presedintele Traian Basescu, fostul presedinte Ion Iliescu, premierul Emil Boc si presedintele Senatului, Mircea Geoana, precum si toti presedintii de banci comerciale din Romania.

Concertul Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijat de Horia Andreescu si avandu-l ca solist pe pianistul Andrei Licaret, a inclus lucrari de Enescu, Smetana, Chopin, Johann Strauss-fiul, Bela Bartok si Grigoras Dinicu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/isarescu-corectarea-erorilor-de-politica-economica-este-dureroasa-si-de-multe-ori-greu-de-inteles-de-catre-public-7120369
7120369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.