Irakul anunţă că nu are nevoie de noi operaţiuni combatante americane

Autor: Mihai Draghici Postat la 28 octombrie 2015 93 afişări

Irakul nu a solicitat şi nu are nevoie de operaţiuni combatante americane, a reacţionat Guvernul de la Bagdad, după ce Pentagonul a anunţat misiuni antiteroriste de tip terestru în Irak şi Siria, informează NBC News.

"Este vorba de afacerile interne ale Irakului; Guvernul irakian nu a cerut implicarea Departamentului american al Apărării. Noi avem suficiente trupe pe teren", a declarat Saad al-Hadithi, purtătorul de cuvânt al premierului irakian, Haider al-Abadi.

Oficialul irakian a recunoscut importanţa asistenţei militare pe care Statele Unite o oferă Irakului, subliniind că Bagdadul are nevoie de "armament şi de misiuni de instruire".

În prezent, aproximativ 3.300 de militari americani se află pe teritoriul Irakului, pentru misiuni de antrenare a membrilor serviciilor de securitate irakiene şi pentru protejarea obiectivelor americane.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat marţi că Statele Unite vor iniţia operaţiuni terestre directe împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria şi Irak. "Nu vom ezita să oferim susţinere partenerilor noştri, prin atacuri oportune împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, sau prin efectuarea unor misiuni directe, fie aeriene, fie la sol", a declarat Ashton Carter în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA. Şeful Pentagonului a oferit ca exemplu operaţiunea americană efectuată săptămâna trecută în Irak, pentru salvarea unor ostatici kurzi deţinuţi de militanţi ai reţelei Stat Islamic. Iniţial, Departamentul american al Apărării refuzase să caracterizeze această operaţiune drept o misiune terestră, argumentând că a fost o situaţie specială, de excepţie.

Eric Schultz, un purtător de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a dat asigurări că Administraţia Barack Obama "nu intenţionează să se implice în misiuni combatante pe termen lung" în Irak.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAK,
SUA,
TERORISM
/actualitate/irakul-anunta-ca-nu-are-nevoie-de-noi-operatiuni-combatante-americane-14865768
14865768
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.