Iohannis: măsurile UE privitoare securitatea energetică trebuie să ţină cont de Moldova şi Ucraina

Autor: Petru Mazilu Postat la 17 martie 2022 22 afişări

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că viitoarele măsuri pe care UE le va lua pentru a asigura securitatea energetică a ţărilor membre trebuie să aibă în vedere Republica Moldova şi Ucraina.

Iohannis: măsurile UE privitoare securitatea energetică trebuie să ţină cont de Moldova şi Ucraina

Declaraţia a fost făcută la finalul discuţiei pe care Klaus Iohannis a avut-o joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez.

Obiectivul asigurării securităţii energetice la nivelul Uniunii Europene ajunge, în contextul războiului din Ucraina, să aibă o importanţă strategică sporită, a spus şeful statului. Iohannis a analizat împreună cu reprezentantul Spaniei strategiile care pot fi implementate.

„Din discuţiile pe care le-am avut astăzi a reieşit clar că România şi Spania au opinii convergente cu privire la importanţa pe care o acordă dezvoltării infrastructurii de transport energetic, asigurări interconectărilor între statele membre, creşterii producţiei şi a capacităţilor de stocare. România este dispusă să pună la dispoziţie propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizonării cu gaze multiple din surse multiple. Măsurile necesare pentru diminuarea impactului evoluţiei preţurilor la energie asupra consumatorilor europeni, aşa cum am spus deja, ne preocupă şi vor fi discutate la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare, unde vom avea abordări foarte apropiate”, a explicat Klaus Iohannis.

Strategia UE trebuie să ţină cont de Republica Moldova şi Ucraina, a mai spus Iohannis.

„Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere şi securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova şi a Ucrainei. Este ceea ce am susţinut şi astăzi, pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit, a precizat Klaus Iohannis la finalul întâlnirii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
măsuri,
ue

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.