Iohannis, despre păstrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului să hotărască, ar fi grav

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 20 februarie 2015 45 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Digi 24, despre declaraţiile Executivului privind încheierea şi neprelungirea acordului cu FMI, că nu e doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu acord şi, să ia decizii astfel, fără a cunoaşte motivaţiile, ar fi destul de grav.

Preşedintele Iohannis a precizat că păstrarea sau nu a acordului cu FMI este o chestiune care trebuie foarte bine gândită şi judecată, între mai mulţi actori”.

Mi se pare că nu este doar treaba Guvernului să hotărască că mai trebuie sau nu mai trebuie acord cu FMI. Chestiunea nu este simplă fiindcă, de data aceasta, sunt argumente foarte serioase, pro şi contra, şi aici, dacă discuţia se duce mai departe, e mai uşor să se găsească o soluţie”, a spus Klaus Iohannis la Digi24.

Preşedintele a ţinut să dea şi un exemplu, precizând: ”Dacă ar fi venit ministrul Finanţelor să spună: Domnule, noi ne pregătim să intrăm în zona euro. Asumat este termenul 2019. Nu poţi să intri direct, trebuie doi ani de pregătire, un program de rată fixă la schimb. Deja ajungem foarte repede. Şi atunci să ne spună: Bun, nu vrem acord cu FMI, fiindcă înlocuim ancora FMI (..) România nu mai are nevoie de acea ancoră de ţară în dezvoltare, ci are nevoie de o ancoră nouă, care este acordul care duce spre integrarea în zona euro”.

El a arătat că aceasta ar fi fost explicaţia pe care ”ar fi găsit-o bună şi ar fi susţinut-o”.

”Dar, aşa, pur şi simplu să ne spună că nu mai e nevoie de acord, ok, de ce nu mai e nevoie? Mă întreb şi eu. Să ia un Guvern decizii doar aşa, fără a cunoaşte motivaţiile, ar fi destul de grav”, a mai comentat preşedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov a declarat la Realitatea TV că actualul acord al României cu FMI expiră în septembrie 2015 şi că “foarte probabil” acordul nu se va prelungi.

Vâlcov a fost întrebat dacă are acordul Fondului pentru măsurile anunţate în cadrul şedintei de Guvern, şi care prevăd, între altele, o reducere sensibilă a TVA şi modificări de taxe şi impozite.

“Nu l-am cerut”, a răspuns Darius Vâlcov, argumentând că actualul acord se încheie în septembrie 2015 iar noul Cod Fiscal intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

“Asta înseamnă că acordul nu se mai prelungeşte?”, a fost întrebat ministrul, el răspunzând: “Foarte probabil”.

“Am depăşit de mult stadiul în care trebuie să vină profesorul să ne arate unde e tabla şi unde e uşa. Trebuie să avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IOHANNIS,
FMI,
ACORD
/actualitate/iohannis-despre-pastrarea-acordului-cu-fmi-nu-e-doar-treaba-guvernului-sa-hotarasca-ar-fi-grav-13858683
13858683
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.