Investiţiile în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,5%

Autor: Emil Popescu Postat la 03 decembrie 2013 27 afişări

Investiţiile nete realizate în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 45,732 miliarde lei preţuri curente, după un declin de 10% în trimestrul al treilea, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investiţiile în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,5%

Investiţiile în lucrări de construcţii noi au însumat 21,56 miliarde lei, reprezentând 47,2% din total, faţă de 50,7% în acelaşi interval al anului trecut. Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 20,04 miliarde lei (43,8% din total).

"Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor)", arată INS, într-un comunicat.

În trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul al treilea din 2012, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 10%. La utilaje diminuarea a fost de 22,3%, iar la construcţiile noi de 2,6%. La elementul de structură alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 9,7%.

Datele BNR arată că investiţiile străine directe atrase de România în primele nouă luni ale anului au totalizat 1,49 miliarde de euro, în scădere cu 9,9% faţă de perioada similară a anului trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
INVESTIŢII,
INS,
/actualitate/investitiile-in-economie-au-scazut-in-primele-noua-luni-cu-5-5-11737090
11737090
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.