Băsescu respinge Memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanţi

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 02 decembrie 2013 40 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

 Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.

"Este doar o declaraţie de presă. Subiectul, legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare, de către Guvern, care abordează două teme: aprobarea discuţiilor cu FMI, CE şi BM, şi, cea de-a doua, aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Voinea, pentru aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu Fondul şi Banca Mondială şi semnarea scrisorii Guvernului către FMI, care ar trebui să intre în board-ul FMI în decembrie", a anunţat, preşedintele Băsescu, în debutul declaraţiei de presă de la Cotroceni.

El a anunţat că a decis să nu aprobe acest memorandum.

"Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că nu îşi va asuma această măsură pe care o consideră "antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică".

"Nu voi semna memorandumul şi vreau să avertize şi Guvernul şi parlamentul să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul lui Dragnea şi am mai văzut eu un excendent de resursă pus la plata excedentului datoriei. Ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire", a susţinut Băsescu.

El a menţionat că, legal, documentul nu poate fi înaintat, pentru că este un acord internaţional şi este obligatorie aprobarea de către preşedinte.

În memorandumul convenit cu FMI şi prezentat de MEDIAFAX ka jumătatea lunii noiembrie, se afirmă : "Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru".

În luna noiembrie, premierul Victor Ponta afirma că Guvernul va menţine prevederile proiectului de buget pe anul viitor, inclusiv introducerea accizei de 7 euro cenţi la litrul de carburant, deoarece au fost negociate cu FMI şi CE, iar preşedintele Traian Băsescu a semnat "acordul" cu aceste instituţii deşi putea să nu semneze.

Premierul se referea însă atunci la noul acord cu FMI, nu la memorandumul care survine primei misiuni de evaluare din noul acord.

DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI:

- Voi vorbi despre memorandumul trimis de Guvern, care are două subiecte: aprobarea rezultatele discuţiilor cu FMI şi Banca Mondială şi aprobarea semnării memorandumului de către Chiţoiu şi Voinea, potrivit Mediafax.ro

- Nu voi semna acest memorandum pentru că una dintre condiţiile asumate de Guvern este majorarea accizei la carburanţi.

- Nu doresc măsuri care să frâneze lansarea economică. Guvernul nu are nevoie de această măsură. Această măsură va afecta pensiile mai mult decât creşterea de 3 la sută.

- Consider că Guvernul trebuie să renunţe la creşterea accizei. Preţul combustibului nu este afectat doar de această acciză, ci şi de creşterea taxei pe construcţii speciale.

- Vreau să avertizez şi Guvernul şi Parlamentul: să renunţe la minciuni. Bugetul mai cuprinde o minciună. Taxa pe construcţii este evaluată ca venit, la 480 de milioane. Aşa cum este introdusă ordonanţă poate produce orice sumă între 500 de milioane şi 15 miliarde, dar eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei taxe aduce circa 2 miliarde de RON la buget. Deci, aici este o altă rezervă pe care Ponta o ascunde.

- Legal, nu poate fi înaintat pentru că este un acord internaţional şi este obligatoriu semnarea de către preşedinte. Ei pot modifica şi legea, dar nu cred că pot da OUG pentru constituţie. I-am avertiat de mutl să reia negocierile cu Guvernul. Nu semnez acest memorandum. Pentru că, de fapt, este fără precedent.

- Au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate. Ei vor doar să-şi creeze resurse pentru alegerile din 2014 şi nu este corect să facă asta pe spatele celor săraci.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acord,
aprobare,
traian basescu

citeste si:

/actualitate/basescu-respinge-memorandumul-cu-fmi-din-cauza-accizei-la-carburanti-11736479
11736479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.