INVESTITII: Vuza mai mizeaza pe abonamentul la privatizarile de stat

Postat la 05 iunie 2007 2 afişări

A pornit de la o mica afacere imobiliara si-a creat un grup industrial, iar acum este din nou interesat de activitati imobiliare. Mai exact, Stefan Vuza, proprietarul grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), mizeaza in continuare pe metoda cu care si-a crescut afacerile si pana acum: achizitia de firme de stat scoase la privatizare.

A pornit de la o mica afacere imobiliara si-a creat un grup industrial, iar acum este din nou interesat de activitati imobiliare. Mai exact, Stefan Vuza, proprietarul grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR), mizeaza in continuare pe metoda cu care si-a crescut afacerile si pana acum: achizitia de firme de stat scoase la privatizare.

 

La 37 de ani, Stefan Vuza controleaza un grup compus din opt fabrici si alte noua companii, dar nu se multumeste cu atat. Cateva dintre firmele sale fac parte dintr-un consortiu care a depus singura oferta pentru privatizarea Avioane Craiova. De-a lungul timpului, a incercat sa mai achizitioneze de la statul roman cativa "mamuti" industriali, precum Tractorul sau Rulmentul din Brasov, Electroputere sau Oltchim. Si inca nu a renuntat la idee.

 

"Vrem sa cumparam Oltchim si am pregatit un pachet de 250 de milioane de euro", spune Stefan Vuza. Grupul pe care il controleaza, Serviciile Comerciale Romane (SCR), a cumparat pana acum cinci fabrici scoase la privatizare, plus inca una de la Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) - institutie ce s-a transformat apoi in AVAS prin fuziunea cu fosta autoritate pentru privatizare. "Am pierdut vreo 40 de licitatii si am castigat cinci", socoteste omul de afaceri.

 

In plin boom imobiliar, omul de afaceri - clujean prin adoptie, dar originar din Piatra Neamt - nu putea ignora potentialul imobiliar al fabricilor pe care le controleaza. Mai ales ca inceputurile sale in business se leaga tot de piata imobiliara. Desi prima mentiune in cartea de munca a lui Vuza a fost de cabanier la "Dochia" de pe Ceahlau, primele afaceri mai "serioase" au fost deschiderea unor centre comerciale in mai multe orase din Moldova si apoi Ardeal. "In perioada 1993-1996, inchiriam spatii mari si amenajam spatii expozitionale pe care apoi le inchiriam comerciantilor", isi aminteste Stefan Vuza.

 

Din afacerea cu centre comerciale a adunat banii pentru a se implica in industrie. In 1999, SCR a cumparat de la stat Contactoare Buzau, iar spre finele aceluiasi an, fabrica din Buzau cumpara si Sinterom din Cluj. In 2002 si 2003, in grup mai intra UZUC Ploiesti si Iasitex din Iasi, precum si cea mai mare fabrica din portofoliul SCR - Chimcomplex Borzesti. Un an mai tarziu, omul de afaceri cumpara Caromet Caransebes si activele Novatex Pitesti, dar incheie si prima tranzactie cu o companie privata, cumparand combinatul de celuloza si hartie Somes Dej de la compania austriaca MFC Commodities. "Toate fabricile au excedent de teren", remarca Stefan Vuza. Dat fiind ca in industrie "e o apatie", SCR "tot incearca" sa investeasca in real estate, adauga el.

 

Din biroul sau aflat in cladirea fabricii Sinterom din Cluj-Napoca, Stefan Vuza incepe sa-si prezinte planurile aratand chiar spre curtea de sub fereastra. Sinterom este amplasata in zona industriala a orasului, iar prin fata fabricii trece o sosea pe care primarul Emil Boc vrea sa o transforme intr-o bucata a centurii ocolitoare a Clujului. "Va fi foarte bine sa ai un hotel pe centura", observa omul de afaceri, care spune ca a pregatit deja planul pentru transformarea unei parti a fabricii intr-un hotel de trei stele.

 

Firmele din grupul SCR au o suprafata totala de peste 500 de hectare de teren. Dar conteaza si unde sunt pozitionate, subliniaza Vuza. "De exemplu, Chimcomplex Borzesti e zona industriala, n-ai ce sa faci acolo. Iasitex este insa ultracentral, un colos de 12 hectare". Presedintele grupului spune ca asteapta fondurile structurale pentru a-si muta capacitatile de productie in afara Iasiului, pentru ca solutia de valorificare a terenului a gasit-o deja. "Ne-au contactat fel si fel de firme sa facem un mall". Grupul este in negocieri cu mai multe fonduri de investitii, afirma Vuza, pentru a construi un centru comercial la Iasi. Aproximativ jumatate din terenul Iasitex va fi vandut pentru a se face un mall si probabil ca mai tarziu, dupa ce va fi gata centrul comercial, va disparea si cealalta jumatate pentru a face loc unui complex rezidential, iar productia va fi mutata.

 

O alta investitie imobiliara va face SCR si la Buzau, unde fabrica Contactoare este situata tot in apropierea centrului; aici insa Vuza prefera sa detina el controlul. "Vom face un nou tip de mall, adaptat pentru un astfel de oras", spune el, precizand ca a fost facut deja un studiu de piata pentru a evalua care sunt oportunitatile.

 

De asemenea, Vuza intentioneaza sa valorifice si spatiile industriale excedentare. "Avem solicitari de la firme din strainatate care vor sa-si deschida capacitati de productie", declara el. Una dintre ele ar fi venit chiar de la DaimlerChrysler, care ar fi vrut sa relocheze in Cluj o fabrica din Cehia de piese stantate pentru industria auto, sustine Vuza. "Aici, de exemplu, avem 488 de angajati, dar fabrica a fost proiectata pentru 2.200. Sa nu crezi ca fac incalzire la ziduri", explica el motivele pentru care este gata sa accepte alti producatori pe platforma Sinterom.

 

Toate fabricile au dimensiuni foarte mari, peste nevoile actuale. Dar companiile din grup produc si fac profit, platind toate taxele pe teren, pe cladiri si asa mai departe - "ceea ce inseamna ca, orice as produce in spatiul gol, costurile fixe sunt achitate. Orice noua productie nu mai are nimic de facut in aceasta privinta".

In opinia sa, "afacerile imobiliare acum infloresc si trebuie sa facem cat mai repede ceva in aceasta privinta". Fara a renunta insa la dezvoltarea celorlalte afaceri. In prezent, SCR isi rearanjeaza portofoliul in vederea listarii pe unele burse internationale a catorva companii din grup, spune Vuza. El intentioneaza sa listeze Somes Dej si Chimcomplex Borzesti pe piete de materii prime, specializate pe domeniile in care cele doua societati activeaza - industria de celuloza si hartie si, respectiv, industria chimica. Cele doua firme sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

 

Pe langa planurile de listare, Vuza mai intentioneaza sa-si extinda grupul prin achizitia altor producatori industriali. "Multi s-au ferit de industrie, din cauza dificultatii de a gestiona forta de munca", spune el. "Noi insa am pornit pe ideea de a cumpara fabrici cu mari probleme, pe care le-am restructurat, am achitat datorii si le-am facut profitabile."

 

Anul trecut, firmele din grupul SCR au avut vanzari totale de 1,3 miliarde de lei, adica 375 de milioane de euro, si un profit de 1.150 miliarde de lei vechi (circa 33 de milioane de euro), potrivit lui Vuza. Din volumul total al productiei, circa 80% sunt exporturi. In total, omul de afaceri coordoneaza activitatea a 7.000 de angajati, cu ajutorul Agentiei de Investitii, Servicii si Afaceri (AISA), firma de management care se ocupa de administrarea afacerilor grupului. Infiintata in 1998, AISA are 127 de manageri.

 

Momentan, sediul principal al grupului este in Cluj-Napoca, decizia fiind luata cu mai multi ani in urma, datorita calitatii fortei de munca din orasul de pe Somes. Insa sediul la Cluj este o etapa intermediara, crede Vuza. "Probabil ca va urma Bucurestiul." Pentru a muta insa centrul operatiunilor in Capitala, Vuza asteapta mai intai sa cumpere aici ceva pentru a-si gasi astfel un sediu. Pentru moment, una dintre firmele grupului este implicata intr-un consortiu care participa la privatizarea institutului de cercetare INTEC din Bucuresti.

 

Dar, pentru ca nu s-a mutat, Stefan Vuza este considerat cel mai bogat clujean, cu o avere de 250 de milioane de dolari, potrivit topului Capital. Dar la intrebarea "ce avere aveti", Vuza raspunde: "acum o sa se mareasca". El considera ca estimarea Capital este "aproape corecta", precizand insa ca e vorba de bani imobilizati, nu de lichiditati. Pentru acest an, crede ca va fi cotat la 280-300 de milioane de dolari. Averea sa ar putea deveni si mai vizibila dupa ce va lua sfarsit reorganizarea grupului, mai ales ca Stefan Vuza are in plan pe termen mediu cotarea la bursa nu numai a unora din fabrici, ci si a SCR ca marca.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/investitii-vuza-mai-mizeaza-pe-abonamentul-la-privatizarile-de-stat-1009371
1009371
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.