Învăţământul dual, o posibilă soluţie pentru deficitul forţei de muncă. Tot mai multe companii aleg să se asigure că au forţă de muncă disponibilă pe viitor

Autor: Ramona Cornea Postat la 09 iunie 2023 30 afişări

Învăţământul dual, o posibilă soluţie pentru deficitul forţei de muncă. Tot mai multe companii aleg să se asigure că au forţă de muncă disponibilă pe viitor

Învăţământul dual, adică o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic care se desfăşoară la iniţiativa companiilor în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, a început să fie o practică din ce în ce mai răspândită în rândul companiilor locale. Astfel, tot mai multe companii aleg să încheie parteneriate cu şcolile pentru a se asigura că au forţă de muncă de muncă disponibilă pe viitor.

De exemplu, Colegiul Economic Costin C. Kiriţescu şi Peek&Cloppenburg (P&C) pregătesc, pentru al nouălea an consecutiv, consilieri de modă. Elevii care termină clasa a VIII-a învaţă o meserie timp de trei ani şi sunt plătiţi lunar cu 500 de lei, având în acelaşi timp un loc de muncă asigurat în magazinele P&C.

“Personalul calificat este cea mai importantă resursă a zilelor noastre şi este din ce în ce mai greu de găsit. Cu proiectul o’SCAR vrem să ajungem la cât mai mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a, care, pe parcursul celor trei ani de învăţământ dual, au posibilitatea de a intra în detaliu şi de a învăţa ce înseamnă profesia de consilier de modă şi care sunt beneficiile obţinerii unei astfel de calificări”, a explicat Cristina Gheorghe, coordonator proiecte învăţământ dual, Secţia Comercială a Ambasadei Austriei la Bucureşti.

În plus, numai în Sectorul 3 din Bucureşti, companii precum Engie, Distrigaz-Sud Reţele, City Grill, Cora, Apa Nova, Termoenergetica, Pepco, Profi, Q Car Auto, Conf Lux sau Atelierul Steffline au parteneriate cu şcolile pentru a organiza cursuri de instalator de instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze, de bucătar, ospătar, cofetar – patiser, comerciant, mecanic auto, tinichigiu auto sau croitor pentru anul şcolar 2023 – 2024.

Sistemul dual asigură o rută alternativă de educaţie şi formare profesională pentru absolvenţii de gimnaziu, care au posibilitatea să deprindă cunoştinţele teoretice şi abilităţile practice pentru o calificare profesională.

Acest sistem de educaţie are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială, precum şi contracte individuale de pregătire practică între companie, elev/părinte-tutore şi unitatea de învăţământ.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.