INTERVIU Generaţia Z. Care sunt cauzele depresiei la adolescenţi şi tineri? O discuţie cu psihologul Mihai Copăceanu

Postat la 29 august 2021 246 afişări

INTERVIU Generaţia Z. Care sunt cauzele depresiei la adolescenţi şi tineri? O discuţie cu psihologul Mihai Copăceanu

Despre generaţia Z se scriu multe, dar mai rar se porneşte de la grupul ţintă şi anume adolescenţii şi tinerii. Mihai Copăceanu, psiholog, Doctor în Medicină pe adicţii, vorbeşte, pentru MEDIAFAX, despre principalele provocări pe care le au tinerii din România.

„În cercetarea mea doctorală am descoperit pentru prima dată în Romania, pe o populaţie de peste 10.000 de tineri, date îngrijorătoare cu privire la suicid, la ideaţie şi tentative”, spune specialistul, care prezintă, cu date, principalele probleme ale generaţiei Z.

Cum am putea caracteriza corect generaţia Z? Cine/cum sunt ei?

Mihai Copăceanu, psiholog: Membrii generaţiei Z (cunoscuţi şi ca iGen, nativii digitali) sunt cei care încă din primii ani de viaţă au fost expuşi la utilizarea internetului, a jocurilor video, aplicaţiilor telefoanelor mobile, ulterior la reţelele de socializare online. S au născut într o epocă digitală, fiind înconjuraţi de numeroase dispozitive electronice şi ecrane. Se informează din mediul online şi îşi conduc viaţa influenţaţi de ce se întâmplă în online, ceea ce nu întotdeauna este corect, adevărat şi benefic sau sănătos. Dezvoltă relaţii reale şi autentice în mediul online, de prietenie sau iubire.

În acelaşi timp au o durată de atenţie mai scurtă,  nu şi mai dezvoltă imaginaţia şi nu mai învaţă să găsească răspunsuri prin folosirea propriei judecăţi.

Îngrijorător este vulnerabilitatea ridicată pentru sănătatea lor mintală, sunt mult mai multe cazuri de depresie, anxietate, sinucidere şi autovătămare care cresc dramatic în rândul lor. Am scris pe larg în „Ghid de supravieţuire în pandemie” (Polirom, 2020).

Ce lipsuri au adolescenţii şi tinerii din România? Cu ce probleme se confruntă în contextul actual?

Mihai Copăceanu: Cea mai mare problemă a adolescenţilor este că se simt neînţeleşi, neiubiţi, neacceptaţi, că se simt singuri şi că suferă în singurătate. Sunt judecaţi şi criticaţi şi sunt respinşi de către părinţii lor, familie, de către profesori, prieteni şi chiar societatea în general. Restul sunt efecte, nu cauze. Ca psiholog, nu mă interesează cat de mult consumă un adolescent cat mai ales ce este în spatele consumului de substanţe.

Adolescenţa este o perioadă cu multe turbulenţe psihoemoţionale şi comportamentale. Am putea scrie cărţi întregi despre fiecare dintre provocările adolescenţei. Este perioada pulsiunilor emoţionale, a asumării unor riscuri iraţionale şi deci a abuzului de substanţe (tutun, alcool, droguri), jocuri video şi foarte mult, mulţi tineri sunt dependenţi de jocuri de noroc. Îi văd săptămânal la cabinet. Adolescenţii se confruntă cu probleme de identitate sexuală (o altă provocare) şi intră des în conflicte cu părinţii.

Cititi mai multe pe www.medaifax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
generatie,
tineri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.