INS a revizuit în plus cu 0,1 puncte PIB-ul pe trimestrul al treilea

Autor: Raluca Ghinea Postat la 14 ianuarie 2015 0 afişări

"Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2014 a fost de 168,03 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1,8% faţă de trimestrul II 2014 şi 3,1% faţă de trimestrul III 2013", potrivit datelor provizorii (2) transmise miercuri de INS.

Potrivit estimărilor anterioare, PIB-ul era de 167,07 miliarde lei, serie ajustată sezonier, cu o creştere de 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, avansul faţă de trimestrul al doilea nefiind modificat.

Ca serie brută, PIB-ul a fost revizuit de la 183,594 miliarde lei preţuri curente la 183,12 miliarde lei preţuri curente, iar creşterea faţă de trimestrul al treilea din 2013 s-a apreciat de la 3,2% la 3,3%.

Pe primele nouă luni, produsul intern brut estimat a crescut nominal de la 496,298 miliarde lei preţuri curente la 496,915 miliarde lei, creşterea faţă de intervalul similar din anul precedent fiind de 3,1%, ca serie ajustată sezonier.

Totodată, Statistica a revizuit datele pe serie brută a PIB-ului la nouă luni, cu o creştere de 2,9% faţă de 2,8% în varianta precedentă, iar valoric PIB-ul a fost reevaluat în scădere, la 468,734 miliarde lei preţuri curente, de la 469,213 miliarde lei

"În urma revizuirii seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,4% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,8% faţă de trimestrul IV 2013", se spune în comunicat.

Din punct de vedere al formării PIB, au fost înregistrate modificări ale contribuţiei la creşterea PIB pentru trimestrul al treilea, faţă de estimarea anterioară, la ramura Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transportul şi depozitarea; hotelurile şi restaurantele, de la 0,3% la 0,4%, ca urmare a modificării volumului de activitate în plus cu 0,5 puncte procentuale, la 104%.

Din punct de vedere al utilizării PIB în T3, s-au consemnat midificări ale contribuţiei la creşterea PIB pentru "consumul final", de la 2,4% la 3%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei cu 0,5 puncte, la 104,6%, şi a volumului cheltuielii pentru consum final al administraţiilor publice cu 3 puncte, la 102,8%.

De asemenea, formarea brută de capital fix şi-a apreciat contribuţia de la -1,1% la -0,6%, ca urmare a modificării volumului său cu +1,4 puncte, iar exportul net de bunuri şi servicii şi-a redus contribuţia de la 0,8% la 0%, ca urmare a creşterii cu 0,4 puncte a contribuţiei importului de bunuri şi servicii corelată cu scăderea cu 0,4 puncte a exportului de bunuri şi servicii.

Ca urmare a revizuirii estimărilor PIB pentru trimestrul al treilea, INS a modificat şi indicii de volum faţă de varianta anterioară. Astfel, indicele de volum al PIB din primul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul IV 2013, s-a modificat de la 100,7% la 100,8% iar cel din trimestrul II 2014 a rămas nemodificat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PIB,
INS,

Citeşte pe comedymall.ro

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/ins-a-revizuit-in-plus-cu-0-1-puncte-pib-ul-pe-trimestrul-al-treilea-13764455
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.