INS a corectat creşterea PIB pe 2013 de la 3,5% la 3,4%. Valoarea nominală, revizuită cu -0,3%

Autor: Raluca Ghinea Postat la 23 decembrie 2014 0 afişări

"Produsul intern brut estimat pentru anul 2013 - date semidefinitive - a fost de 637,58 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,4% faţă de anul 2012. Comparativ cu varianta provizorie, în varianta semidefinitivă, Produsul intern brut nominal estimat pentru anul 2013 s-a diminuat cu 0,3%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai importante modificări ale contribuţiei la creşterea PIB în 2013, între cele două estimări, au fost consemnate în industrie, de la +5,6% la +0,9%, ca urmare a reducerii volumului de activitate cu 19,2 puncte procentuale (de la 123% la 103,8%), precum şi în comerţul cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, de la -5,7% la -1,1%, după un avans al volumului de activitate cu 26,4 puncte procentuale (de la 67,4% la 93,8%).

Sectorul intermedierilor financiare şi asigurărilor şi-a modificat contribuţia la creşterea PIB de la -0,3% la +0,2%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu +16,4 puncte (de la 88,6% la 105,0%), tranzacţiile imobiliare au consemnat un avans de la -0,1% la +0,5%, după un volum de activitate mai mare cu 6,8 puncte (de la 98,9% la 105,7%).

Pe de altă parte, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi cele de servicii suport şi-au redus contribuţia de la 1,5% la 0,7%, în urma scăderii volumului de activitate cu -14,5 puncte procentuale (de la 129,2% la 114,7%), iar administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învăţământul, sănătatea şi asistenţa socială au consemnat şi ele o diminuare a contribuţiei, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -8,3 puncte (de la 108,4% la 100,1%).

De asemenea, modificări faţă de datele provizorii în ceea ce priveşte contribuţia la creşterea PIB s-au înregistrat la capitolul "Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice", de la -0,3% la -0,7%, ca urmare a reducerii volumului său cu 3,2 puncte procentuale (de la 98,4% la 95,2%), precum şi la formarea brută de capital fix, de la -0,9% la -2,2%, în urma diminuării volumului 4,7 puncte (de la 96,8% la 92,1%). Pe de altă parte, variaţia stocurilor a devenit pozitivă, de la -0,3% la +1,3%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PIB,
INS,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/ins-a-corectat-cresterea-pib-pe-2013-de-la-3-5-la-3-4-valoarea-nominala-revizuita-cu-0-3-13736539
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus? Pandemia aduce schimbări gigant. Era mall-urilor a apus?
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.