In numele interesului national

Postat la 18 octombrie 2005 2 afişări

Confuzia legata de eventualele modificari la Legea administratiei publice locale s-a accentuat saptamana trecuta. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului si ca legea modificata ar trebui sa intre in vigoare abia in mandatul urmator, adica din 2008. Cum principala modificare in discutie, initiata de Alianta, prevede posibilitatea mai rapida de schimbare din functie a presedintilor de consilii judetene (cu majoritate simpla de voturi ale consilierilor, in loc de doua treimi), concluzia ar fi ca toti presedintii de consilii judetene, inclusiv cei 19 ai PSD, vor ramane in functie pana in 2008.

Confuzia legata de eventualele modificari la Legea administratiei publice locale s-a accentuat saptamana trecuta. Presedintele Traian Basescu a afirmat ca regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului si ca legea modificata ar trebui sa intre in vigoare abia in mandatul urmator, adica din 2008. Cum principala modificare in discutie, initiata de Alianta, prevede posibilitatea mai rapida de schimbare din functie a presedintilor de consilii judetene (cu majoritate simpla de voturi ale consilierilor, in loc de doua treimi), concluzia ar fi ca toti presedintii  de consilii judetene, inclusiv cei 19 ai PSD, vor ramane in functie pana in 2008.

 

In mod curios, desi in general afirmatiile prezidentiale au gasit intotdeauna ecou la PD, de data aceasta nu s-a mai intamplat asa. Presedintele pedist Emil Boc s-a opus, sugerand ca ideea de a-i schimba din functie inainte de vreme pe sefii de consilii judetene ai PSD ramane pentru el principalul obiectiv al Aliantei, iar vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a anuntat ca nu-si retrage din Parlament initiativa de modificare a Legii administratiei, ba chiar ca are sustinerea Partidului Conservator si a UDMR ca ea sa fie adoptata.

 

In ciuda declaratiilor contradictorii ale politicienilor, la sfarsitul saptamanii trecute parea sa se profileze insa mult-asteptatul troc politic de care au nevoie toate partidele: Alianta sa fie de acord cu amanarea pana in 2008 a schimbarii sefilor de consilii judetene, iar opozitia sa accepte ca discutiile despre regulamentele Camerelor sa inainteze mai repede, permitand astfel sa se ajunga la inlocuirea din functie a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu la Camera si Senat.

 

Fata de saptamanile anterioare insa, e de notat ca pasii inapoi facuti de putere si opozitie in privinta unor prioritati pana mai deunazi de neclintit au capatat o aura cu totul noua de responsabilitate civica. Faptul ca ministrul de interne Vasile Blaga (PD) si unul din fruntasii PSD, Ioan Rus, au admis ca au discutat pe tema Legii administratiei a dobandit in nu putine analize din presa o conotatie net pozitiva, evenimentul intrand in logica trecerii peste interesele inguste de partid in numele interesului national.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/in-numele-interesului-national-2509700
2509700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.