În cel mai sărac judeţ din România, 10% din locuitori au certificat de handicap. Orbii au permis de conducere şi maşini de lux

Autor: Luiza Paraschivu Postat la 19 martie 2021 2628 afişări

În cel mai sărac judeţ din România, 10% din locuitori au certificat de handicap. Orbii au permis de conducere şi maşini de lux

10% din cei aproape 250 de mii de locuitori din Mehedinţi sunt persoane cu dizabilităţi. Cel puţin în acte. Iar asta le aduce scutiri de impozite pe clădiri şi maşini.

Mulţi sunt angajaţi la stat, aşa că primesc şi salarii mai mari în baza certificatelor care arată că au cel puţin o dizabilitate.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, 235 angajaţi au certificate de persoană cu dizabilităţi.

„Asta nu trebuie să mă întrebaţi pe mine. Trebuie să întrebaţi pe… persoanele de la Timişoara care au dat diagnosticul. Nu pe mine”, spune Radu, medic SJU Drobeta Turnu Severin.

„Acum…ce pot să vă spun? Este, totuşi, şi legislaţia locului de muncă. A Medicinei muncii. Nu cred că este actualizată la ce se întâmplă în zilele noastre. Astfel, nu s-a făcut până în prezent analiza locului de muncă, corelat cu acest certificat de handicap”, spune şi Elena Bololoi, medic SJU Drobeta Turnu Severin.

Primarul din Drobeta Turnu Severin a observat că în oraş sunt peste 500 de autoturisme de lux, ale căror proprietari nu plătesc impozite, deoarece au certificate de dizabilitate.

„Persoane scutite de impozitul pentru mijloacele auto. Persoane care plătesc mai puţin cu 2.151.000 la nivel de municipiu. La clădiri avem 5363 de persoane care plătesc mai puţin cu aproape un milion”, a explicat Marius Screciu, primarul din Drobeta Turnu Severin.

În Mehedinţi sunt şi oameni care, în acte, figurează ca nevăzători, dar au… permis de conducere.

„În urma unei solicitări pe care am făcut-o către Serviciul Poliţiei Rutiere, să ne comunice câte dintre persoanele încadrate în grad de handicap vizual grav, cu însoţitor, beneficiază de permis de conducere, am constatat că 10 astfel de persoane deţin, în continuare, permise de conducere”, a precizat Adrian Bidilici, directorul DGASPC Mehedinţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dizabilităţi,
scutiri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.