Ikea vrea să cultive 200 hectare de cânepă în România

Autor: Iuliana Roibu Postat la 21 noiembrie 2013 1477 afişări

“Există zvonuri că Ikea este interesată să cultive cânepă în România, pe o suprafaţă de până la 200 de hectare, pentru a dezvolta o linie de ţesături pentru tapiţerii”, spune Dan Lăzărescu, proprietarul fabricii de procesare a seminţelor de cânepă Canah, singura fabrică de acest tip din România.

Ikea vrea să cultive 200 hectare de cânepă în România

Retailerul suedez de mobilă Ikea este interesat să folosească fibra de cânepă la ţesăturile pentru piese de mobilier, pe care ar putea să o cumpere din România, spune Dan Lăzărescu: "Probabil că Ikea va susţine într-un fel tot lanţul, de la cultivare până la obţinerea fibrei de cânepă şi a ţesăturilor".

Omul de afaceri, care a dezvoltat afacerea Canah printr-un proiect SAPARD in prima parte a anilor 2000, crede că suedezii sunt interesaţi de a cultiva cânepă în România deoarece ţara are tradiţie în acest tip de culture, deşi este vorba despre o activitate care a cam dispărut începând cu anii '90. Înainte de Revoluţie, în România se cultivau peste 160.000 de hectare cu cânepă, zonele cu tradiţie în cultivarea acestei plante fiind Banatul şi Moldova de Nord.

În prezent, suprafaţa cultivată cu cânepă este de doar câteva hectare, astfel ca proprietarul Canah importă seminţele pe care le procesează din China şi Franţa. Anul trecut a cumpărat doar o mică parte din materia primă de pe piaţa locală, respectiv 8 tone, de la o firma olandeză care a luat în arendă 300 de hectare pentru cultivarea de cânepă lângă Sebeş. "Din cânepă nimic nu se aruncă, totul se procesează şi se valorifică", mai spune Lăzărescu.

Omul de afaceri aşteaptă cu mare interes o decizie officială a celor de la Ikea în acest sens, deoarece el este interesat să cumpere seminţele din cânepa pe care retailerul ar cultiva-o pentru ţesături. “Nu sunt interesat să intru în parteneriat cu ei pe partea de producţie, eu fac alt business şi agricultura nu m-a pasionat niciodată”. Canah, fabrica de procesare a seminţelor de cânepă a lui Dan Lăzărescu, va termina acest an cu venituri de 4 milioane de euro. 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ikea-vrea-sa-cultive-200-hectare-de-canepa-in-romania-11712486
11712486
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.