IFC si BERD finanteaza cu aproape 115 mil. euro parcurile eoliene de la Cernavoda

Postat la 23 iunie 2011 27 afişări

International Finance Corporation, membra a Grupului Bancii Mondiale, si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare anunta acordarea unui imprumut de 114,8 milioane de euro pentru cofinantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene de 138 MW, Cernavoda I si II.

BERD si IFC acorda imprumuturi de cate 57,4 milioane de euro fiecare companiei Cernavoda Power SA, al carei actionar majoritar este EDP Renováveis, a treia mare companie din lume in domeniul energiei eoliene, pentru finantarea operatiunilor de constructie si exploatare a parcurilor eoliene.

Ambele institutii vor retine cate 42,2 milioane de euro in conturile proprii, fiecare sindicalizand cate 15,2 milioane de euro catre un grup de banci comerciale. Aceasta este prima investitie de tip "project finance" a BERD si IFC in sectorul energiei regenerabile din Romania.

"EDP Renováveis este multumita cu acest acord si de-abia asteptam sa incepem sa dezvoltam relatia cu partenerii nostri si sa continuam sa furnizam Romaniei energie regenerabila sigura si curata", a declarat Ana Maria Fernandes, director general al EDPR.

"Parcul eolian de la Cernavoda va contribui in mod considerabil la marirea capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania si la atingerea cotelor UE de energie regenerabila," a declarat Nandita Parshad, director BERD pentru energie.

Parcul eolian de la Cernavoda, situat in Dobrogea, va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania. Cernavoda I este operational, generand deja 69 megawati, in timp ce Cernavoda II va fi pus in functiune curand, urmand sa genereze alti 69 megawati. Capacitatea sa totala va reprezenta un sfert din totalul capacitatii de generare a energiei eoliene din Romania.

In anul fiscal 2010, IFC si-a majorat investitiile in energie regenerabilã panã la 72% din angajamentele din sectorul energetic, in crestere de la 28%, cat era in anul fiscal 2008. incepand din anul 2005, IFC a finantat diverse proiecte in domeniul energiei regenerabile insumand peste 2,3 miliarde de dolari.

Pana in prezent, BERD a finantat constructia si exploatarea a numeroase proiecte de energie regenerabila in tarile unde isi desfasoara activitatea, inclusiv Polonia, Bulgaria, Estonia, Mongolia, Turcia si Ungaria, angajand peste 558,6 milioane de euro in sectorul energiei regenerabile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ifc-si-berd-finanteaza-cu-aproape-115-mil-euro-parcurile-eoliene-de-la-cernavoda-8375064
8375064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.