I.R. (Inainte de Raport)

Postat la 09 mai 2006 7 afişări

Ziua de 16 mai tinde sa devina ceea ce la romani era "ab urbe condita" - punctul de la care se masura curgerea timpului modern pentru cetatea Romei.

Ziua de 16 mai tinde sa devina ceea ce la romani era "ab urbe condita" - punctul de la care se masura curgerea timpului modern pentru cetatea Romei. Cel putin calendarul politic din Romania pare sa functioneze dupa o asemenea regula nescrisa, in care doar ce se intampla Dupa Raport (D.R.) are relevanta pentru istorie. Iar in putinul timp care a ramas I.R. (Inainte de Raport), scena din Romania s-a colorat trandafiriu, in pregatirea a ceea ce se anunta o veste buna saptamana viitoare din partea Comisiei Europene. Putinele voci care mai incearca sa tempereze elanul de serbare patriotica din interiorul clasei politice trec de multe ori neobservate.

 

Astfel, chiar daca seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a avertizat ca Romania n-ar trebui sa se bucure prea devreme, fiindca nu este 100% pregatita pentru a fi membru UE, actorii politici romani au preferat sa se uite in alte parti, de unde nu vin dubii sau reprosuri. O destinatie buna de aruncat privirea s-a dovedit vecinul de la sud, Bulgaria, care si-a mai turnat inca o data cenusa in cap pentru comportamentul din zilele in care se arata impovarata de tandemul cu Romania, recunoscand oficial avansul romanilor in cursa spre UE, cel putin in privinta progreselor din justitie.

 

E drept, felicitarile ministrului bulgar pentru afaceri europene suna mai bine decat temperatele observatii ale lui Jonathan Scheele, numai ca acesta din urma exprima punctul de vedere al oficialilor europeni, care inca nu au exclus luarea vreunei masuri asiguratorii, in privinta integrarii Romaniei, de genul celor care se prefigureaza in cazul Bulgariei. Filozofia politicienilor romani in privinta mersului integrarii a fost insa rezumata frust de presedintele Traian Basescu. "Romania are nevoie de UE (...) in aceeasi masura in care statele UE au nevoie de Romania", a definit Basescu ceea ce a descris apoi ca "un win-win situation".

 

Daca la acestea adaugam si un raport al UE publicat saptamana trecuta, potrivit caruia extinderea din 2004 a insemnat pentru organismul comunitar "un succes economic", in ciuda temerilor care au precedat-o, siguranta de sine cu care politicienii romani asteapta decizia din raportul Comisiei Europene capata inca un argument.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/i-r-inainte-de-raport-2511216
2511216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.