HOTELURI: De ce sa facem camere? Nu mai bine facem o gradina?

Postat la 03 aprilie 2007 1 afişăre

Se da un hotel, un spatiu suficient de generos in jurul lui si un concept foarte in voga la ora actuala, acela de "green hotel". Cum investim?

Se da un hotel, un spatiu suficient de generos in jurul lui si un concept foarte in voga la ora actuala, acela de "green hotel". Cum investim?

 

La nivel mondial, conceptul de "green hotel" a aparut cam prin 1997, in sen­sul larg de incorporare a unor ele­men­te prietenoase pentru mediu, de la incal­zi­rea cu energie solara sau "adoptarea" unei ferme catre care se duc resturile de man­ca­re si pana la vecinatatea unor gradini unde sunt amenajate spa-uri naturale in aer liber ori a unor parcuri naturale valabile ca atrac­­tii turistice in sine. Unde avantajul unui cadru natural spectaculos lipseste, ho­­te­lierii au recurs la construirea unor gra­dini pe acoperis, ca in cazul Orchard Garden Hotel din San Francisco, de pilda, deschis toamna trecuta, care in plus a bifat conceptul de "green hotel" prin politica de eco­nomisire stricta a electricitatii, uzul unor produse ecologice de curatat, folo­si­rea exclusiva de hartie reciclata si inter­zi­cerea fumatului in tot arealul hotelului.

 

La noi, in special hotelurile care au spatiu suficient imprejur au considerat ca ar putea sa foloseasca acest spatiu pentru ame­najarea unei gradini. Crowne Plaza este cel mai central hotel cu gradina, spa­tiul din spatele hotelului, programat initial pentru constructia unui aparthotel de cinci stele, fiind amenajat in aceasta primavara ca o gradina japoneza, careia i s-a adaugat si un sistem nou de irigatie. "Spatiul este foarte potrivit acum pentru realizarea unor petreceri in aer liber, dar si pentru nunti in corturi speciale, pe care le putem aseza in gradina", spune Octavian Stoica, ban­que­ting manager la Crowne Plaza.

 

Si alte hoteluri, care au putin spatiu in jurul hotelului, au preferat sa il speculeze prin amenajarea de gradini. Un exemplu ar fi JW Marriott, care a amenajat pe spatiul liber o gradina cu terasa. Alte exemple vin din partea proprietarilor de sali de con­fe­rin­te: fiecare dintre cele doua sali ale  Tura­bo Grand Ballroom este incadrata intr-o gradina japoneza, astfel ca invitatii din cele doua sali sa nu se intalneasca.

 

Un plan coerent de integrare a tuturor investitiilor hoteliere intr-un ansamblu de gra­dini are familia Lazar, proprietara com­ple­xului Caro din Bucuresti. Com­ple­xul, compus acum din trei hoteluri - Caro Horoscop (2 stele - 11 camere), Caro Parc (3 stele - 54 de camere) si Caro Golf (4 stele - 97 de camere) -, urmeaza sa fie extins cu inca o cladire de birouri, inca un hotel, o sala de conferinte, cu galerie comerciala, parcare si un spa. Bugetul pentru proiectele in curs (sala de conferinte, spa-ul si extinderea hotelului actual) este de 8 milioane de euro. Toate cladirile, cele actuale si cele care urmeaza sa fie construite, vor fi incadrate de o gradina englezeasca, unitar con­ceputa. "Vom relansa hotelul sub ideea de «green hotel», conform tendintei actuale la nivel mondial. Preferam aceasta varianta afi­lierii la un lant extern", spune Octavian Lazar, care conduce, alaturi de tatal sau, Ioan Lazar, complexul Caro.

 

"Avem un avantaj pe care il mai au rela­tiv putine hoteluri din oras - terenul foar­te mare, ceea ce ne permite sa cons­truim ori­ce concept ne dorim", spune Octavian Lazar. La momentul actual, hotelurile Caro se in­tind pe mai putin de o treime din cele cinci hectare de teren pe care familia le con­tro­leaza in zona Lacul Tei-Pipera. Fiul conduce hotelurile, iar tatal coor­do­neaza investitiile, ce includ pentru acest an finisarea salii de conferinte, a unei noi aripi a hotelului Golf si inceperea cons­truc­tiei unui imobil de birouri, a unui spa si a unui hotel de cinci stele, pentru a in­tregi ideea de lant cu toate ni­ve­lurile de servicii.

 

Prima investitie, inaugurata partial sap­tamana trecuta, a fost sala de conferinte. Este vor­ba de o cladire de sine sta­tatoare in cur­­tea complexului, cu o capa­ci­tate de 500 de per­soa­ne in sala prin­ci­pala, modulara (se poate imparti in doua, trei sau patru sali mai mici) plus inca 100 de persoane in sala mai mica de la etaj. Investitia pentru constructia salii a fost de 4 mil. euro, dintre care 200.000 de euro au fost folositi pentru cen­tra­la de tri­ge­­nerare, care va acoperi necesarul de ener­gie al complexului. O alta in­vestitie in curs, ce va fi inau­gu­rata in ur­ma­toa­rele luni, este o noua aripa, de 58 de ca­me­re, a hotelului Caro Golf, costurile fiind estimate la 2,5 mil. euro. De­ci­zia extinderii ho­telului Caro a venit din gra­dul bun de ocupare pe care l-a avut aceasta aripa de la infiintare (media gra­dului de ocupare a fost de 65% pentru tot complexul si de 78% pen­tru hotelul Caro).

 

"Cand vom termina santierul de la Caro, vom incepe alte investitii, ca sa am si eu o ocupatie", glumeste Ioan Lazar, care, de cand l-a numit director general pe fiul sau, se ocupa de dezvoltarea complexului.

 

Dat fiind ca prima cladire de birouri din complex a avut succes inca de acum mai bine de 10 ani (fiind inchiriata de Uni­le­ver pen­­tru o perioada de 15 ani, pentru suma de 13 mil. $), Ioan Lazar considera ca langa a­ceas­ta ar fi oportuna constructia a inca unei cla­­diri de birouri clasa A, unde vor fi si restaurante, dar si o galerie comerciala "Va fi o cons­truc­tie cu parter si 11 etaje, cu 40.000 mp de birouri de inchiriat, iar inves­ti­tia ne­ce­sara va fi de 45 mil. euro", spune Ioan Lazar, care cauta un partener pentru dez­voltarea acestui proiect. Daca pana acum ceea ce s-a dezvoltat a fost in "curtea din fata" a primului hotel din com­­­plex, Horoscop, Ioan Lazar vrea sa in­cea­­pa sa exploreze si o bucata din tere­nul din spate. Primul pas va fi cons­truc­tia unui spa (de 2.000 de metri pa­trati, a carui cons­truc­tie si dotare vor costa 1,5 mil. euro), iar urmatorul - o par­care su­pra­terana cu opt niveluri.

 

Cea mai mare investitie planificata de proprietarii Caro nu este deocamdata cal­cu­lata in planul de investitii. Este vorba despre un hotel de cinci stele, cu 200 de camere, pe care familia Lazar vrea sa il cons­truiasca pen­tru a intregi paleta de servicii hoteliere (pentru a avea, cu re­cep­tii si toate dotarile dife­rite, hoteluri de la doua la cinci stele). Ioan Lazar nu a calculat deocamdata care va fi investitia in acest hotel, aflat acum in sta­diul de proiect, dar o estimeaza in jurul valo­rii de 12 mil. euro (luandu-se in calcul o investitie de 60.000 de euro pe camera).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/hoteluri-de-ce-sa-facem-camere-nu-mai-bine-facem-o-gradina-1008723
1008723
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.