Hayden: SUA fură informaţii pentru a-şi proteja cetăţenii, chinezii pentru a-i îmbogăţi

Autor: Catalina Mihai Postat la 24 ianuarie 2014 40 afişări

Fostul director al NSA şi CIA Michael Hayden a declarat, vineri, la Bucureşti, că SUA fură informaţii pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi, nu pentru a-i îmbogăţi, aşa cum face Beijingul.

Într-un discurs susţinut la BNR, generalul Hayden a declarat că sunt trei categorii de "păcătoşi" în spaţiul cibernetic: statele, grupările infracţionale şi anarhiştii.

Statele sunt "foarte bune la asta. Al meu este. Am fost director al NSA şi, din motive de strângere de informaţii şi împotriva unor ţinte legitime, am furat informaţii de la alte state. Asta nu ne pune pe picior de egalitate cu chinezii. Şi chinezii fură lucruri. Şi noi, americanii, furăm. Dar o facem pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, nu o facem pentru a-i îmbogăţi pe cetăţenii noştri. Şi asta este diferenţa dintre noi şi chinezi", a spus Hayden, la dezbaterea "Intelligence and Cyber Security".

Cea de-a doua categorie sunt "grupările infracţionale", destul de întâlnite în fostul spaţiu sovietic. Sunt formate dintr-o mulţime de "oameni talentaţi, care lucrează pentru orice îi plăteşte, pentru a fura lucruri sau pentru a distruge reţele în numele altor persoane".

Al treilea grup este format din anarhişti şi activişti, precum Guccifer, care "nu o fac pentru profit, ci o fac pur şi simplu".

În opinia sa, cel mai periculos este cel de-al treilea grup.

"Statele trebuie să fie responsabile pentru acţiunile lor. Trebuie să fie atente, pentru că acţiunile lor au consecinţe. Grupările au mai puţin control, dar, în definitiv, sunt nişte paraziţi. Trăiesc pe spinarea altora. Nu găsesc vreun exemplu de parazit care să poată supravieţui după ce îşi distruge «gazda». Sunt răi, dar nu sunt o catrastrofă", a spus generalul american.

Acesta se declară mai îngrijorat de acest grup, format din persoane care au "20 şi ceva de ani, (stau) în pijamale şi papuci de casă, trăiesc încă la mama, în subsol, şi care pot fi supărate pe lume, care au nevoi pe care eu şi voi poate nu le înţelegem şi, cu siguranţă, nu le putem îndeplini". Michael Hayden susţine că aceşti tineri pot deveni foarte periculoşi dacă vor achiziţiona capabilităţi pe care în prezent doar statele şi grupările infracţionale le au.

Printre invitaţii la conferinţă s-au aflat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, miniştrii Liviu Voinea şi Mihnea Costoiu, consilierul prezidenţial Iulian Fota, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi senatorul PSD Mircea Geoană, precum şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.

Michael Hayden se află într-o vizită la Bucureşti în cadrul căreia s-a întâlnit şi cu directorul SRI, George Maior.

Hayden, în vârstă de 59 de ani, a fost director al NSA între 1999 şi 2005 şi a condus CIA în perioada 2006-2009.

În prezent, generalul în retragere este consultant în cadrul Chertoff Group, o companie de consultanţă în domeniul securităţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
HAYDEN,
SUA,
CHINA
/actualitate/hayden-sua-fura-informatii-pentru-a-si-proteja-cetatenii-chinezii-pentru-a-i-imbogati-11961831
11961831
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.