Guvernul Turciei a impus restricţii elevilor privind difuzarea de conţinut pe Facebook şi Twitter

Autor: Mihai Draghici Postat la 04 iulie 2015 108 afişări

Guvernul turc a impus restricţii elevilor privind difuzarea de imagini şi opinii despre activitatea şcolară pe Facebook, Twitter şi alte site-uri de socializare, în contextul în care partidul musulman conservator al preşedintelui Recep Erdogan este criticat pentru îngrădirea libertăţii de exprimare.

Măsurile, propuse de Ministerul turc al Educaţiei, au intrat în vigoare după ce au fost publicate în Gazeta oficială pe 1 iulie, informează agenţia Dogan, conform Daily Mail.

În conformitate cu noile măsuri, elevii nu mai au voie să distribuie pe site-uri de socializare imagini din interiorul instituţiilor de învăţământ fără încuviinţarea profesorilor. În plus, este interzisă difuzarea de opinii care ar putea insulta colegi sau cadre didactice.

Elevii care vor fi surprinşi că au încălcat regulile riscă sancţiuni disciplinare care merg până la posibila exmatriculare.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi formaţiunea sa islamo-conservatoare Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP) au fost criticaţi în mai multe rânduri pentru impunerea de măsuri restrictive în mediile online, în principal pe site-uri de socializare.

Parlamentul Turciei a aprobat în aprilie o serie de legi care permit sporirea controlului asupra Internetului, permiţând instituţiilor guvernamentale să blocheze site-uri chiar şi fără ordine judiciare. În martie 2014, Guvernul Turciei a blocat temporar accesul la Twitter şi la YouTube, după difuzarea unor înregistrări privind acte de corupţie în care erau implicaţi apropiaţi ai lui Erdogan, la acea vreme prim-ministru.

Partidul AKP, care a fost acuzat inclusiv de islamizarea sistemului educaţional turc, a pierdut majoritatea absolută în Parlament pentru prima dată în 13 ani în urma scrutinului din 7 iunie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
ELEVI,
FACEBOOK/TWITTER
/actualitate/guvernul-turciei-a-impus-restrictii-elevilor-privind-difuzarea-de-continut-pe-facebook-si-twitter-14544429
14544429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.