LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Jim Carrey, în centrul unor controverse, după ce a sugerat că vaccinarea bebeluşilor provoacă autism

Autor: Florin Badescu Postat la 04 iulie 2015 167 afişări

Actorul american Jim Carrey a generat numeroase controverse în spaţiul online după ce a sugerat în această săptămână, prin intermediul unor mesaje publicate pe Twitter, că vaccinarea bebeluşilor şi a elevilor provoacă autism, informează forbes.com.

Starul hollywoodian a publicat recent mai multe mesaje pe Twitter pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra unei cauze pentru care militează de mulţi ani - crearea unor vaccinuri "ecologice". Jim Carrey încerca în acest fel să îşi exprime opoziţia faţă o nouă lege adoptată recent în California, care a declarat obligatorie vaccinarea tuturor copiilor care merg la şcoală în acest stat american, cu excepţia cazurilor scutite medical, şi care a eliminat posibilitatea de a refuza vaccinarea din motive personale şi religioase.

Jim Carrey are peste 14 milioane de admiratori pe Twitter şi face parte dintr-un grup mic, dar extrem de vocal, de persoane care afirmă că vaccinurile conţin "neurotoxine" ce provoacă autism. Starul american a spus că Jerry Brown, guvernatorul statului California, este "un fascist corporatist" întrucât a semnat acea lege.

Încercând să îşi motiveze punctul de vedere, actorul a publicat pe Twitter o serie de mesaje, iar unele dintre ele, precum "Un trilion de dolari cumpără opiniile multor experţi. Te vor cumpăra şi pe tine? Vaccinuri fără toxine, o solicitare rezonabilă!", erau însoţite de fotografii ale unor copii în suferinţă.

Unul dintre copiii din acele fotografii este Alex Echols, ai cărui părinţi nu i-au acordat lui Jim Carrey permisiunea de a folosi imaginea fiului lor în mesajele starului hollywoodian despre vaccinuri şi care nu au fost deloc încântaţi de fapta starului hollywoodian.

Jim Carrey se numără printre acele persoane care sunt de părere că vaccinarea bebeluşilor şi a copiilor provoacă autism. Deşi majoritatea comunităţii ştiinţifice consideră că vaccinurile nu sunt asociate cu autismul, Jim Carrey are de partea lui şi alte celebrităţi care cred contrariul - precum Robert F. Kennedy Jr. - şi a publicat pe contul său de Twitter un link către un site ce conţine înregistrări video cu Kennedy care promovează un documentar ce încearcă să demonstreze existenţa acestei asocieri.

Însă eforturile lui Jim Carrey au atras atenţia publicului larg nu doar asupra credinţei sale în faptul că vaccinurile conţin "neurotoxine" ce provoacă autism, una dintre afecţiunile cu care a fost diagnosticat tânărul Alex Echols. După ce actorul a folosit fotografia lui Alex şi după izbucnirea unui uriaş scandal pe Twitter, starul american a contribuit astfel la popularizarea informaţiilor despre o maladie genetică, a cărei asociere cu autismul a fost deja confirmată: scleroza tuberoasă.

Afecţiunea a primit acest nume de la excrescenţele în formă de cartofi (tuberculi) care se dezvoltă în creier, vizibile la testul de imagistică prin rezonanţă magnetică, care în cele din urmă se întăresc şi devin dure. Boala e cauzată de două mutaţii genetice ce au ca rezultat dezvoltarea acestor tumori benigne în multe ţesuturi. "Benign" este un termen ce reflectă doar faptul că acele tumori nu sunt canceroase, însă efectele lor nu sunt lipsite de periculozitate, în special atunci când afectează sistemul nervos central. Deşi acestea pot fi moderate, maladia este adeseori asociată cu epilepsia, întârziere în dezvoltare şi autism.

Între 33% şi 50% dintre copiii care au scleroză tuberoasă sunt diagnosticaţi şi cu autism. Ambele boli sunt asociate cu crize spastice şi există indicii potrivit cărora conexiunile întrerupte dintre diversele regiuni ale creierului ar putea fi vinovate de declanşarea crizelor şi de apariţia deficitului de comunicare.

Alex Echols este un adolescent în vârstă de 14 ani care locuieşte în oraşul Eugene din statul Oregon. Părinţii lui au fost extrem de nemulţumiţi de mesajele publicate de Jim Carrey pe Twitter.

"Jim Carrey dispune de o platformă uriaşă - are un număr uriaş de admiratori - şi a folosit în mod incorect imaginea fiului meu, ataşând-o în campania sa de luptă împotriva vaccinării", a declarat mama adolescentului, Karen Echols.

Alex Echols s-a născut cu sceleroză tuberoasă, o maladie genetică.

Fotografia sa a fost eliminată din mesajul publicat de Jim Carrey pe Twitter abia în noaptea de miercuri spre joi, după ce soţii Echols au depus o plângere în justiţie împotriva reţelei de microblogging pentru încălcarea drepturilor de autor. Primul mesaj publicat pe Twitter de Karen Echols l-a avut ca destinatar pe Jim Carrey, căruia mama adolescentului i-a cerut în mod public să retragă fotografia fiului ei.

Joi seară, Jim Carrey a publicat un mesaj pe Twitter în care şi-a cerut iertare faţă de familia Echols.

"Vreau să îmi cer iertare faţă de familia Echols şi celorlalţi oameni pentru că am publicat fotografii ale copiilor lor fără permisiunea lor. Nu am vrut să supăr pe nimeni", a scris starul american.

Fără să vrea, încercând să argumenteze teoria despre asocierea dintre vaccinare şi autism, Jim Carrey a atras accidental atenţia către una dintre puţinele boli despre care s-a demonstrat deja că este asociată cu autismul (scleroza tuberoasă). Alte celebrităţi, precum Julianne Moore, participă de mulţi ani la campanii de strângere de fonduri pentru a finanţa cercetările ştiinţifice care vizează această boală.

Mulţi utilizatori de pe Twitter i-au sugerat actorului Jim Carrey să încerce să îşi repare greşeala comisă prin folosirea imaginii lui Alex Echols, în mod eronat şi fără permisiunea părinţilor acestuia, şi să sprijine printr-o donaţie consistentă fundaţia de caritate Tuberous Sclerosis Alliance.

Canadianul Jim Carrey a devenit cunoscut la începutul anilor '90, datorită rolurilor din filmele "Ace Ventura: detectivu' lu' peşte" şi "Masca". El a devenit primul actor care a primit un salariu de peste 20 de milioane de dolari, în 1996, graţie peliculei "Tipu' de la cablu". Starul canadian s-a remarcat şi în alte comedii cu mare succes de casă, precum "Tăntălăul şi Gogomanul/ Dumb And Dumber", "The Truman Show", "Eu, cu mine şi Irene", "Dumnezeu pentru o zi" şi "Yes Man - Un cuvânt poate schimba totul".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
JIM CARREY,
VACCIN,
AUTISM
/actualitate/jim-carrey-in-centrul-unor-controverse-dupa-ce-a-sugerat-ca-vaccinarea-bebelusilor-provoaca-autism-14543542
14543542
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.