Guvernul elen ar putea amâna o parte din programul anti-austeritate, pentru acordul cu creditorii

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 31 mai 2015 137 afişări

Guvernul Greciei are încredere că poate încheia un acord cu creditorii şi este dispus, în acest scop, să amâne o parte din programul anti-austeritate, a declarat sâmbătă ministrul de Interne Nikos Voutsis.

Oficialii Greciei şi creditorii instituţionali din Uniunea Europeană şi FMI negociază de patru luni un acord referitor la reformele necesare, statul elen riscând să intre în incapacitate de plată dacă nu reuşeşte deblocarea programului de finanţare de 240 de miliarde de euro, din care mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Grecia trebuie să plătească FMI în luna iunie datorii scadente de 1,6 miliarde de euro, din care 312 milioane de euro pe 5 iunie. Actualul program de susţinere al Greciei se încheie pe 30 iunie.

"Credem că putem şi trebuie să avem o soluţie şi un acord în această săptămână. Unele părţi ale programului nostru ar putea fi amânate cu şase luni sau poate cu un an, astfel încât să existe un echilibru", a spus Voutsis, care nu este implicat în discuţiile cu creditorii, la televiziunea Skai.

El nu a dat detalii referitoare la ce părţi ale programului anti-austeritate ar putea fi amânate, dar comentariile sale sugerează o disponibilitate mai mare pentru compromis.

Premierul Alexis Tsipras a câştigat puterea în ianuarie cu promisiunea că va pune capăt austerităţii cu măsuri precum reîntregirea salariului minim şi acordarea de drepturi de negocieri colective angajaţilor.

Guvernul a anunţat în această săptămână că speră că acordul poate fi încheiat până duminică, dar creditorii internaţionali s-au arătat mai puţin optimişti, citând opoziţia oficialilor eleni faţă de reformele legate de pensii şi legislaţia muncii, care sunt condiţii pentru deblocarea ajutorului financiar.

Voutsis a spus că liderii eleni şi partenerii lor sunt de acord în privinţa anumitor subiecte, cum ar fi obţinerea unui excedent al bugetului primar în primii doi ani. Există însă dezacorduri referitoare la taxa pe vânzări, oficialii greci dorind ca majorarea TVA să nu afecteze persoanele cu venituri scăzute.

Blocajul negocierilor a umbrit reuniunea G7 care a avut loc la Dresda, Germania, în această săptămână.

Statele Unite au avertizat vineri asupra riscului unui "accident" în economia mondială, dacă Grecia şi creditorii săi nu reuşesc să evite intrarea în default a statului elen.

Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a afirmat într-un interviu acordat sâmbătă publicaţiei Realnews că Atena nu are un plan alternativ.

"Ideea unui plan B nu există. Ţara noastră are nevoie să rămână în zona euro, dar într-un program de ajutor mai bine organizat", a spus ministrul.

El şi-a exprimat încrederea că se va ajunge la un acord pentru că, în caz contrar, mai ales Grecia, dar şi Uniunea Europeană vor intra "în ape necunoscute şi nimeni nu vrea acest lucru".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
NEGOCIERI,
/actualitate/guvernul-elen-ar-putea-amana-o-parte-din-programul-anti-austeritate-pentru-acordul-cu-creditorii-14372003
14372003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.