Guvernul croat va şterge datoriile a peste 60.000 de persoane

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 02 februarie 2015 50 afişări

Mii de croaţi vor scăpa luni de datorii ca urmare a unei decizii a guvernului de la Zagreb.

Guvernul croat va şterge datoriile a peste 60.000 de persoane

Mişcarea face parte dintr-o încercare de a relansa economia şi de a ajuta familiile croate să obţină noi finanţări de la instituţiile bancare.

Astfel, datoriile către bănci, companii din telecom sau furnizori de utilităţi vor fi "şterse" în urma înţelegerii dintre aceste companii şi guvern, suma totală ridicându-se la aproape 100 de milioane de euro. Pentru a putea primi acest ajutor, o persoană trebuie să nu aibă datorii mai mari de 5.000 de euro şi un venit lunar de maxim 200 de euro. De asemenea, cetăţenii care deţin proprietăţi sau au depozite bancare nu pot aplica pentru ştergerea datoriilor.

"Estimăm că măsură va putea fi aplicată în cazul a peste 60.000 de croaţi", a declarat Milanka Opacic, prim-ministru adjunct al statului croat. "Ei vor primi astfel şansa de a o lua de la capăt, fără povara datoriilor acumulate."

În iulie 2014, statul a blocat conturile a peste 300.000 de croaţi din cauza datoriilor acumulate.

Parlamentul Croaţiei a aprobat la sfârşitul lunii ianuarie un proiect de lege privind introducerea, timp de un an, a unui curs de schimb valutar fix franc/kuna, pentru a-i proteja pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană de efectele deprecierii kunei, potrivit Mediafax.

Proiectul a fost aprobat de 83 dintre cei 151 de parlamentari croaţi. Cursul a fost fixat la 6,39 kuna pentru un franc, nivelul la care moneda locală se tranzacţiona săptămâna trecută, înaintea deciziei băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul minim de 1,2 franci/euro.

Prin stabilirea unui curs fix temporar, guvernul din Croaţia vrea să câştige timp pentru analizarea unei posibile conversii în moneda locală a împrumuturilor în franci elveţieni.

Legea "va rezolva parte din problemă pentru un an", a declarat premierul croat Zoran Milanovic înaintea votului din Parlament.

Valoarea totală a creditelor denominate în franci a crescut cu aproximativ 4 miliarde kuna (520 milioane de euro), la 27 de miliarde kuna (3,5 miliarde de euro), în urma aprecierii francului faţă de moneda naţională croată, potrivit Reuters.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/guvernul-croat-va-sterge-datoriile-a-peste-60-000-de-persoane-13799335
13799335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.