Guvernul bulgar nu va renunţa la cota unică

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 noiembrie 2013 119 afişări

Bugetul Bulgariei pentru 2014, aprobat de guvernul socialist al lui Plamen Oreşarski în această săptămână, prevede o creştere economică de 1,8% şi un deficit bugetar de 1,8% din PIB (faţă de un deficit de 2% proiectat pentru acest an şi 1,5%, respectiv 1,1% până în 2016).

Guvernul bulgar nu va renunţa la cota unică

Guvernul vrea să crească pensiile cu 3% de la 1 iulie, iar salariul minim va creşte de la 310 la 340 de leva (174 de euro). De asemenea, impozitul pe dobânzile la depozite va fi redus de la 10% la 8%, aceasta fiind deocamdată singura măsură de relaxare fiscală care se anunţă pentru 2014.

Kornelia Ninova, deputat socialist, a explicat că formaţiunea nu-şi poate îndeplini promisiunea electorală de a renunţa la cota unică de impozitare de 10% în favoarea unui impozit progresiv, fiindcă nu există suficientă susţinere parlamentară.

Cota unică de impozitare de 10%, cea mai mică din Europa, a fost introdusă în Bulgaria în 2008, înlocuind vechiul sistem progresiv cu trepte între 20% şi 24%.

În campania electorală din acest an, socialiştii au promis înlocuirea cotei unice printr-un impozit progresiv cu trei trepte - zero pentru săraci, 10% impozit pentru bulgarii cu venituri medii şi unul mai mare pentru cei bogaţi, "deşi nu 70% ca în Franţa", după cum spunea în februarie purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, citat de Novinite.

Una dintre raţiunile revenirii la impozitul progresiv a fost împărţirea mai echitabilă a poverii crizei, cealaltă a fost legată de faptul că introducerea cotei unice nu a reuşit să diminueze economia subterană.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/guvernul-bulgar-nu-va-renunta-la-cota-unica-11611195
11611195
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.