Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care amână plata ratelor la credite cu până la 9 luni

Autor: Mircea Nica Postat la 31 martie 2020 47 afişări

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care amână plata ratelor la credite cu până la 9 luni

Guvernul României a adoptat noua ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la credite pentru o perioadă de 9 luni, doar la cererea consumatorilor care au fost afectaţi de pandemia de coronavirus şi care nu au restanţe, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

În Articolul 2, alineatul 1 se menţionează că “obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.”

O altă prevedere importantă a ordonanţei menţionează că beneficiul amânării ratelor nu se poate aplica decât la clienţii care nu au restanţe.

“Facilitatea prevăzută la alin (1) poate fi acordată doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României sau debitorii au efectuat plata acestor restanţe până la data solicitării suspendării obligaţiei de plată prevăzută la alin. (1)”

Perioada maximă de creditare suplimentară care poate fi dată de bănci după perioada în care ratele au fost amânate, nu poate fi mai mare decât perioada în care au fost amânate. De asemenea, în cazul persoanelor fizice care au beneficiat de un credit, dar prin amânarea ratelor depăşesc limita de vârstă impusă, creditorii vor trebui să restructureze creditele pentru a încadra persoanele în limita de vârstă.

Pentru a putea beneficia de amânarea ratelor, Articolul 3 din ordonanţa de urgenţă susţine că debitorii trebuie să solicite băncilor amânarea ratelor la credite în format electronic sau prin poştă în cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Articolul 4 al ordonanţei prevede ca “dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată (…) se capitalizează la soldul creditului existent la finalul perioadei de suspendare.” Astfel, dobânda se va plăti eşalota pe durata rămasă.

De asemenea, pentru creditele ipotecare a persoanelor fizice, în Articolul 5 al ordonanţei “Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, (…), garantează în procent de 100% plata dobânzii (…) aferentă creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice.”

În cazul persoanelor juridice, pentru a benficia de amânarea ratelor, sunt câteva condiţii pe care trebuie să le îndeplinească:

“întrerup activitatea total sau parţial ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şI deţin certificatul de situaţii de urgenţă (…) prin care se constată, în baza declaraţiilor pe propria răspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 (…)” şi “nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului (…)”. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rate,
amanare

Citeşte pe comedymall.ro

Cum supravietuiesc afacerile mici în criză? Cum supravietuiesc afacerile mici în criză?

Decalogul unui mic antreprenor: Pentru noi în toată această perioadă a contat să nu ne pierdem cumpătul. Să rămânem atenţi. Să vorbim sincer şi deschis cu echipa. Să fim creativi şi să pivotăm rapid atunci când se arată posibilităţi. Să fim optimişti. Să avem încredere. Să fim îndrăzneţi. Să ştim la ce să renunţăm. Să fim recunoscători. Să ne agăţăm de orice ni se oferă.

vezi continuarea
ZF.ro
Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie Sectorul din România care a învins total criza şi a explodat în pandemie
Una dintre industriile din România care riscă să intre în colaps. Situaţia este critică
Mediafax
Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD Guvernul Orban a picat testul în Parlament. Revenirea la majorarea pensiilor cu 40%, aprobată de majoritatea controlată de PSD
Germania cere Marii Britanii să înceteze "jocurile" în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit
MonitorulApararii
Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane Diplomaţia coercitivă în estul Mării Mediterane
Dispute pe tema ingerinţelor în alegerile din SUA. Cine e mai periculoasă: Rusia sau China?
MonitorulPartidelor
Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia Liderul PMP, către PNL şi USR: Lăsaţi-ne cu ipocrizia
Senatul a aprobat ca profesorii şi personalul auxiliar să primească stimulente ca medicii
MonitorulSiguranteiCetateanului
Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban Cine este Laurenţiu Baranga, noul şef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, numit în funcţie de premierul Orban
COMENTARIU Valeriu Şuhan Interviu cu un strigoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.